X

Backpacken in de Filipijnen

Backpacken in de Filipijnen

De Filipijnen bestaat uit maar liefst 7107 eilanden en is een prachtig land om met je rugzak doorheen te trekken. Het wordt onder backpackers ook steeds populairder. Het land is goed bereisbaar en is voor Europese begrippen goedkoop. Elk eiland heeft zo weer haar unieke eigenschappen. Met maar liefst 36.000 km aan kustlijn, dromerige stranden en geweldige natuur zal je je niet gauw vervelen in de Filipijnen. Ook vind hier super mooie rijstvelden – naar zeggen de mooiste van Azië, ongerepte jungle, vulkanen, mangroves, bijzondere meren, verstopte lagunes en heel veel watervallen! In dit artikel heb ik globaal de kosten van het reizen, eten, overnachten, eilandhoppen en een sccooter huren voor je in kaart gebracht. Lees ook meer over de veiligheid van het land en backpacken als vrouw alleen in de Filipijnen.

Inhoudsopgave

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen! Wij hopen dat je veel aan onze gratis informatie en tips hebt, en dat je net zo enthousiast wordt over de Filipijnen als ons ❤️

Reizen in de Filipijnen

Vliegtuig, boot, bus, taxi, minivan, jeepney, tricycle, pedicab, allemaal manieren om je in de Filipijnen te verplaatsen. En soms gebruik je ze allemaal om van punt A naar B te komen 🙂 Overal om je heen zie je openbaar vervoer en het is allemaal best makkelijk te regelen. Hieronder zal ik precies uitleggen welke mogelijkheden je hebt en hoeveel het ongeveer kost.

Vliegtuig en boot

Voor lange afstanden en uiteraard over zee kan je gebruik maken van het vliegtuig. Over de hele archipel zijn vliegvelden te vinden. De prijzen van vliegtickets liggen over het algemeen iets hoger in de Filipijnen. Mits je tijdig boekt. Maar tijdig boeken heeft ook weer zo zijn nadelen. Je bent gebonden aan je reisschema en als deze te krap is kan het nog wel eens rottig uitkomen in de Filipijnen. Er worden nog wel eens vluchten of boten gecanceld wanneer er slecht weer is (of op komst) Houd dit dan op dit soort dagen in je achter hoofd…

Met ruim 7000 eilanden ontkom je er niet aan dat je met de ferry of bangka’s (kleinere boot) zal moeten reizen. Ze weten niet beter in de Filipijnen en er zijn dan ook vele verbindingen te vinden. Wanneer je in een haven aankomt kijk dan ook uit naar de kleinere maatschappijen, die zitten meestal aan de rand van de pier en bieden vaak snellere, goedkopere of meer gunstige tijden aan. Via de app Maps me worden er vaak boot verbindingen aangegeven (van de ene haven naar de andere haven) waar je normaal niet zo snel op zult komen.

Reiskosten vliegtuig en boot

Dit zijn over het algemeen de duurste reiskosten. Maar ook hier kunnen de verschillen groot zijn. Vooral wanneer je last-minute nog iets wilt boeken kost je dat in de Filipijnen vaak een stuk meer. Vooraf boeken is stukken goedkoper maar pas wel op dat je dan erg gebonden bent aan die vluchten. De kosten van binnenlandse vluchten variëren tussen de 35 en 125 euro, afhankelijk van wanneer je deze boekt.

De gemiddelde prijs van een boot overtocht zit al gauw op een gemiddelde van 600 pesos (10 euro) dus als je op een budget zit, tikt dat best wel aan. OceanJet is een van de duurste maatschappijen. Vooral als je van/naar Dumaquete, Bohol, Siquijor en Cebu gaat check hier dan ook bij andere (kleinere) maatschappijen, die zijn vaak een stuk goedkoper en hebben soms ook nog betere vertrek- aankomsttijden. Zo kan je bijvoorbeeld voor 100 pesos van Dumaquete naar Siquijor.

Bussen, minivans en de taxi in de Filipijnen

Het vervoer met touringbussen is goed geregeld. Elke stad heeft zo zijn eigen busterminal vanwaar je alle kanten op kunt reizen. Manilla heeft 2 grote busstations. Dat zijn Cubao en Pasay busterminal. Ook zijn er bij de busterminals (behalve bij deze 2 grote in Manilla) bijna altijd vele minivans te vinden die je ook weer alle kanten op kunnen brengen. Vooral in iets kleinere steden/plaatsen hebben ze alleen minivans in plaats van grote bussen.

Reiskosten voor bus, minivan en taxi

De gewone bus kost ongeveer 50 pesos per uur. Er zijn ook nog wel hele oude busjes zonder airco die stukken goedkoper zijn nog. Een minivan kost ongeveer 150 pesos per 2 uur. De taxi rekent ongeveer 300 pesos per half uur. In de grote steden kan je Grab gebruiken maar ik ervaar toch dat de gewone witte taxi met meter goedkoper is. Vraag je taxi bestuurder zijn routeplanner/telefoon te gebruiken of gebruik je eigen telefoon. Ik heb nu al een paar keer gehad dat ze gek genoeg de weg niet zo goed weten (vooral in Manilla)! Scam of niet.. het is gewoon vervelend. gebruik je toch Grab, dan heb je daar sowieso geen last van.

Jeepney, tricycle en multicab

De Jeepney, het symbool voor de Filipijnen. Dit is een veelgebruikt vervoersmiddel en is op veel plekken te vinden. De jeepney rijdt net als bij ons de bus, op vaste routes. Vraag vooraf goed welke je moet hebben (het staat er ook op de richting) en bij welke je eventueel moet overstappen. De locals helpen je daar ook graag mee!

De tricycle is een motor met een aangebouwd zitje voor circa 4 personen maar soms gaat het dubbele aantal er ook in mee. Deze kan jou wel rechtstreeks afzetten waar je moet zijn.

Een pedicab is een fiets met ook aangebouwd zitje. Dit is de goedkoopste manier van verplaatsen en kan erg handig zijn voor kleine stukjes.

Kosten voor Jeepney, tricycle en pedicab

Deze vervoersmiddelen zijn erg goedkoop. Een jeepney heeft een minimaal tarief van ongeveer 8 pesos voor de eerste 4 km. Daarna wordt de prijs per km met 1 pesos verhoogd. Geld wordt altijd doorgegeven via medereizigers aan de chauffeur. Leuk om mee te maken dit vervoer! De tricycle is heel ietsje duurder maar dat scheelt niet veel van de jeepney. Tenzij je in een prive tricylce zit. Dan kom je gauw uit op 50 tot 100 pesos per rit. Korte ritjes in een pedicap (fiets met zitje) kosten je 10 tot 50 pesos. Vraag vooraf naar de prijs.

Reisroute door de Filipijnen

Een reisroute uitstippelen door de Filipijnen is niet de meest gemakkelijke klus. Het land bestaat uit meer dan 7000 eilanden en welke eilanden moet je dan kiezen en hoe je reis je het beste van A naar B. Wil je graag de hotspots zien of ga je liever een beetje off the beaten track? Op deze site heb ik 2 routes staan en die zal ik hieronder beknopt weergeven. Beide routes zijn te doen in ongeveer 4 weken.

In een maand alle hotspots van de Filipijnen

  • Aankomst in Manilla
  • Banaue en Batad
  • Coron
  • Op expeditie van Coron naar El Nido
  • El Nido
  • Port Barton
  • Siargao
  • Bohol – Anda
  • Siquijor

Je kunt deze route ook enigszins andersom doen. Je eindigt dan (met de expeditie) in Palawan. De route ziet er dan als volgt uit:

  • Manilla
  • Banaue – Batad
  • Siargao
  • Bohol
  • Siquijor
  • Port Barton
  • El Nido
  • Coron

Lees hier het uitgebreide verslag van deze reisroute

Off the beaten track paradijsjes

  • Cebu
  • Malapascua
  • Camotes Islands of Bantayan
  • Anda – Bohol
  • Camiguin
  • Dinagat Islands
  • Bucas Grande

Lees hier het uitgebreide verslag van deze off the beaten track route

Overnachten in de Filipijnen

Voor backpackers zijn er genoeg leuke hostels, hotels, homestays en guesthouses te vinden. Maar ook basic bamboehutjes en luxe resorts. Op de toeristische plekken kan je altijd wel wat vinden en is ook goed betaalbaar. Wil je op de bonnefooi gaan reizen, dan kan dat dus prima in de Filipijnen. Alhoewel ik wel moet zeggen dat de toeristische plekken zoals Palawan, Bohol en Siargao behoorlijk snel volgeboekt zitten. Wil je zekerheid hebben over een bepaalde slaapplek dan zou ik voor die bestemmingen wel aanraden om vooraf te boeken. Ik raad hiervoor Booking.com aan. Booking.com heeft een enorm aanbod en de meeste verblijven kan je nog tot 24 uur van te voren annuleren als je toch van gedachten of planning veranderd.

Zie hier een handig overzicht met de leukste hostels, hotels en bamboehutjes op de meest populaire plekken

Bucas Grande – Sohoton – 500 pesos dorm room 🙂

Prive hut Dinagat Islands 500 pesos

Kosten voor accommodatie

Gemiddeld betaal je zo’n 300 tot 1500 pesos voor een overnachting (5- 25 euro), afhankelijk van de locatie en faciliteiten die je worden aangeboden. Dorms (slaapzalen) zijn het goedkoopst. Maar vaak kan je met zijn tweeën ook wel een prive kamer voor datzelfde geld (x2) vinden. Het goedkoopst dat ik heb geslapen was voor 100 pesos in een hangmat pal aan de zee! Eigen tent kost meestal ook maar 100 pesos. Een tentje huren plus verblijf is meestal 200 pesos per persoon. Maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt want er zijn natuurlijk ook resorts te vinden die 100 euro plus per nacht kosten. Palawan is over het algemeen ook een stuk duurder.

Wakker worden in de hangmat – Sambawan Island

Booking.com

Eten en drinken in de Filipijnen

Lokaal eten en drinken is (natuurlijk) het goedkoopst. In de Filipijnen stikt het van de kleine straat restaurantjes waar de gevulde pannen voor je klaar staan of ze barbecueën verse vis of vlees. Hier kan je vaak al een goede ontbijt/lunch of diner scoren voor 1 tot 3 euro. Wil je meer westers eten dan variëren de kosten voor ontbijt en lunch tussen de 2 en 5 euro. Ga je voor een westers diner dan betaal je al gauw 5 euro plus.

Een fles water kost 0,50 cent maar er zijn ook vele plekken waar je je fles gratis of voor een paar pesos kunt bijvullen. Dit laatste is natuurlijk ook veel beter voor het milieu! Een een fles rum kan je al kopen voor 1 euro. Voor een smoothie betaal je ongeveer 2 euro. Een biertje kost rond de 2 euro.

Lees hier meer over eten in de Filipijnen

Wat kost eilandhoppen?

Voor een dagje eilandhoppen betaal je ongeveer 12 euro per dag (700 pesos). In Palawan is dit een stuk duurder (1500 pp) maar er zijn ook makkelijk afspraken te maken met vissers/bootmannen (bijvoorbeeld in Siargao) die 1500 pesos per dag, per boot vragen. Er mogen dan maximaal 6 personen mee op de boot. Deze kosten kan je dan uiteraard delen of je hebt een privé boot tot je beschikking.

een scooter huren

Persoonlijk vind ik dit altijd het leukst om te doen. Ultieme vrijheid. Ik vind dit de perfecte manier om een eiland te gaan verkennen. Gaan en staan waar jij wilt, en plekjes ontdekken waar niet iedereen zomaar komt. De wegen zijn over het algemeen erg goed in de Filipijnen, behalve als het geregend heeft kunnen onverharde wegen wat lastig zijn. Kijk ook goed uit voor honden, die kunnen soms zomaar de straat over rennen en waardoor je dus lelijk ten val kunt komen. Maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken.

De kosten om een scooter te huren liggen tussen de 300/500 pesos (6,50 euro) per dag.

De volgende eilanden zijn perfect om zelf met de scooter op pad te gaan:

Bantayan

Budget voor de Filipijnen?

Welk budget heb je ongeveer nodig voor de Filipijnen. Het hangt er een beetje vanaf hoe jij jou reis inplant, waar je overnacht en hoeveel tours je gaat doen. Je reistempo bepaald ook grotendeels je budget. Des te sneller je reist, je ook veel meer kwijt bent aan reiskosten. Helemaal als je regelmatig gaat vliegen. Mijn voorkeur gaat zelf uit om wat langzamer te reizen. Het kost je minder en je kan ook meer genieten van je bestemming. Ik slaap regelmatig in hostels en wissel dit af met zo af en toe een privé kamer/huisje/hutje 🙂 Het scheelt ook nogal waar je gaat eten. Eet je bij je hostel/hotel of bij een restaurant, dan ben je natuurlijk duurder uit dan wanneer je bij de locals gaat eten.

Totaal komt de budget reiziger uit op zo’n 35 euro per dag en de gemiddelde/luxe reiziger komt uit op zo’n 55 euro per dag. Ik zal hieronder enigszins het bedrag specificeren voor de budgetreiziger. Dit heb ik gemiddeld per week genomen en gedeeld door 7. Omdat je bijvoorbeeld de ene dag wel iets doet en de andere dag weer niet. De budget reiziger huurt waarschijnlijk vaker een scooter en de gemiddelde /luxe reiziger doet wellicht liever een extra dagtour. Zo kan je een nagaan wat zo ongeveer kwijt bent.

Budget reiziger

 

  • De budget reiziger slaapt in hostels en dat kost je circa €50 per week.
  • Je eet regelmatig lokaal eten – circa €60
  • Je doet ongeveer een excursie in de week – circa €20
  • Daarnaast pak je liever de scooter en ga je er 2 dagen op uit – circa €12 euro
  • Je verplaatst je ongeveer 2 keer in de week naar een andere bestemming met de boot en ander openbaar vervoer €40
  • Je drinkt elke dag 1 a 2 biertjes of rum (goedkoop) – €20
  • Water en snacks – €21
  • Onvoorzien €20

Als budgetreiziger kom je uit op €243 euro per week wat dan ongeveer 35 euro per dag is. Binnenlandse vluchten staan hier dan nog los van. En wil je bijvoorbeeld een meerdaagse eilandexpeditie wilt doen of duiken, dan tikt het natuurlijk een stuk sneller aan.

Ben jij een meer budgetreiziger of een gemiddelde/luxe reiziger?

Check hier voor een uitgebreid kostenoverzicht van Op reis met Co

De beste reistijd voor de Filipijnen

Het klimaat valt simpelweg te verdelen in een droog- en natseizoen.Het droogseizoen duurt grofweg vanaf december tot en met mei/juni.  In december, januari en februari is het hoogseizoen en heerst er voor Filipijnse begrippen een koele temperatuur van ongeveer 28 graden Celsius. Vanaf maart begint het heet te worden en vanaf juni begint langzaamaan het regenseizoen. De beste reistijd is dan van december tot en met mei/juni.

Vergeet niet dat er in de Filipijnen een tropisch klimaat heerst en dat het weer nooit exact te voorspellen is. Ook door global warming wordt het weer steeds meer onvoorspelbaar. Ook is de Filipijnen een groot uitgestrekt land waar zelfs landinwaarts de verschillen enorm kunnen zijn. Zie de kaart hieronder.

Lees hier meer over het klimaat en de beste reistijd

bron: Wikipedia

De veiligheid in de Filipijnen

Veiligheidsgevoel is een relatief begrip. Op de website van de rijksoverheid wordt het hele land aangemerkt als; let op, veiligheidsrisico’s. En voor sommige gebieden luid het advies; alleen noodzakelijke reizen en niet reizen. Grofweg wordt er dus gezegd dat het niet echt een veilig land is om te reizen. Ook het nieuws draagt niet echt bij aan een positief reisadvies voor de Filipijnen. Terwijl ik (en velen met mij) dit heel anders ervaren. Ook toen er nog dingen gaande waren in het land en bijna de hele kaart was in zijn geheel oranje, heb ik mij geen seconde onveilig gevoeld.

Het spreekt wel voor zich dat het verstandig het zuiden/rode gebied te vermijden. Hier is het nog wel steeds onrustig. De oostelijk kant van Mindanao kan je prima reizen. Ook voor de rest van de Filipijnen ben ik van menig dat je hier prima kunt backpacken en waar je net als overal, gewoon je gezonde verstand moet gebruiken!

Reisverzekering

Wel een belangrijk punt om te benoemen is de dekking van je reisverzekering. Wanneer je er bewust voor kiest om naar een land of gebied met een negatief reisadvies af te reizen, dan legt de reisverzekeraar de verantwoordelijkheid voor jouw veiligheid ook bij jou. Dit is vastgelegd via het Verbond van Verzekeraars. Met betrekking tot de dekking van de reisverzekering in deze gebieden geldt daarom het volgende: Schade die ontstaan is door de onveilige situatie wordt niet vergoed. Onkosten zoals het vroegtijdig beëindigen van de reis en repatriëring zijn dus niet gedekt; normale reisschade, zoals verloren bagage of een gebroken arm, wordt wel vergoed (Wat er precies vergoed wordt is afhankelijk van de reisverzekering die jij hebt afgesloten) Bron: doorlopendereisverzekering.net.

Is alleen reizen als vrouw veilig in de Filipijnen?

Hier kan ik alleen maar volmondig JA! op zeggen. Als vrouw alleen kan je prima backpacken in de Filipijnen. In totaal heb ik hier ruim 8 maanden rondgereisd en heb ik mij niet 1 keer onveilig gevoeld. De Filipino’s zijn ontzettend gastvrij en willen jou vaak alleen maar helpen en vinden ze het gezellig een praatje met je te maken. Zo heb ik een keer bij een Filipijnse familie mogen slapen omdat mijn bus niet meer verder reed en ik in the middle of nowhere was beland! Super lief en heb het geweldig gehad bij die mensen! Ook kom je heel veel andere single backpackers tegen dus echt alleen hoef je ook niet te zijn als je daar ongerust over bent.

Mocht je nog twijfelen dan hoop ik van harte dat ik die twijfel nu heb weggenomen. Gewoon lekker gaan!

Bekijk hier nu tickets van Amsterdam naar Manilla vanaf 700euro

Wellicht vind je dit ook interessant..

Handige websites