X

Klimaat en beste reistijd voor de Filipijnen

Klimaat en beste reistijd

De Filipijnen is een archipel waar een tropisch klimaat heerst. Dit betekent hoge temperaturen maar ook een hoge luchtvochtigheid. Grofweg kennen de Filipijnen 2 seizoenen. Het droge seizoen en het regen seizoen. Het droge seizoen loopt ongeveer van december tot en met juni. Van maart tot en met juni is het heet en droog. Daarna breekt het regenseizoen aan en dit is ook de periode met de meeste kans op orkanen. Maar gek genoeg is het klimaat in de regio van Siargao haast omgekeerd.

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen! Wij hopen dat je veel aan onze gratis informatie en tips hebt, en dat je net zo enthousiast wordt over de Filipijnen als ons ❤️

Beste reistijd Filipijnen

  • Beste reistijd Palawan – november tot en met april/mei
  • Beste reistijd Cebu- december tot en met juni
  • Beste reistijd Siargao – april tot en met september
  • Beste reistijd noord Luzon – januari tot en met juni

Het weer is dan het meest zonnig en je hebt de minste kans op regen. Maar niets is zo veranderlijk als het weer en ik zou me er toch niet helemaal op vastbinden. Ook buiten de beste reistijd om kan je vaak ook hartstikke goed weer hebben. En helaas in de droge periode ook wel heel veel regen. 

Regenseizoen

Vanaf ongeveer juni/juli tot en met november breekt het regenseizoen aan. Het regent dan regelmatig en de luchtvochtigheid is een stuk hoger.  Van juni tot en met november breekt ook het orkaanseizoen aan. 

Klimaat en beste reistijd Siargao

Let op want de oostkant van de Filipijnen, Siargao is juist erg nat in deze maanden. In deze maanden is het dan regenseizoen aan deze kant van de Filipijnen. De drogere periode start hier vanaf maart, april, mei tot ongeveer augustus. Omdat Siargao een super tropisch klimaat heeft regent het hier over het hier sowieso altijd meer dan in de rest van de Filipijnen.

De oostelijke regio heeft dus niet echt een droog seizoen want hier valt juist meer neerslag in de maanden november tot en februari. Reizen kan alsnog prima maar het is wel iets meer een gok in deze periode.

Coron – Ocam Ocam Beach

Klimaat Visayas

Het gebied rondom Cebu (centraal Filipijnen) heeft een wat gelijkmatiger weerkarakter. Dit houdt in dat hier het gehele jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid regen valt. In principe zou je hier het hele jaar wel naar toe kunnen reizen.

Bron afbeelding: Wikipedia

Neerslag in de Filipijnen

Tijdens het droge seizoen valt er gemiddeld 30 mm regen per maand tegen een gemiddelde van 100 mm in Nederland. Gedurende het regenseizoen kan dit gemiddelde oplopen tot wel 400mm. Deze regenbuien zijn meestal kort maar krachtig en daarna klaart het meestal snel weer op.

Baler – Luzon

Zon in de Filipijnen

Tijdens het droge seizoen is er een gemiddelde van ruim 9 zonuren per dag. Houd er wel rekening mee dat de UV-waarden hier een stuk hoger liggen dan in Nederland. Tijdens het droge seizoen liggen deze waarden in de Filipijnen op 11 en in Nederland is dat maximaal 7. Goed smeren dus!

Coron – eilandhoppen

Orkanen in de Filipijnen

In de maanden juli tot en met november is het officieel orkaanseizoen. Jaarlijks trekken er zo´n 15 tyfoons over of langs het land. De tropische stormen komen vanaf de Stille Oceaan en razen regelmatig langs de Filipijnen. Door gigantische hoeveelheden regenval en harde windstoten kan dit enorme overlast bezorgen. In de maanden oktober en november lijken de meest heftige orkanen voor te komen. Het merendeels van de tyfoons komt aan land aan de oostkant van de Filipijnen.

Ter info: tyfoons, orkanen, tropische cyclonen zijn hetzelfde.

Waar komen orkanen vandaan?

De Filipijnen ligt op een actieve aanvoerroute van orkanen. Door gigantische grote hoeveelheden ontbossing in de afgelopen eeuw, krijgen wind en regen steeds meer vrij spel. De impact hiervan lijkt per decennium toe te nemen. Orkanen ontstaan uit een groot gebied met samengesmolten onweersbuien vanaf de tropen en hebben warm tropisch water nodig om zich te kunnen ontwikkelen.

De temperatuur van het zeewater moet meer dan 27 graden zijn. Het zeewater bereikt in de zomer vaak temperaturen van rond de 30 graden. Dit warme water zorgt voor extra voeding van onderaf, waardoor zulke complexen soms uitgroeien tot een orkaan.

Reizen in het regenseizoen

Zelfs in deze maanden kan je nog prima afreizen naar Filipijnen. Het is aan te raden om wel af toe eens het weer te checken zodat je alvast op de hoogte bent als er een laag drukgebied aankomt of langs de Filipijnen gaat. Orkanen kunnen nogal wat vertragingen veroorzaken en boten varen soms een aantal dagen niet uit. Dit is over het algemeen het meest vervelende en wel prettig om dan in de gaten te houden. 

Meld je aan bij de facebook pagina van de belangrijke weersvoorspeller op dit gebied in de Filipijnen, Dost Pagasa. Zij sturen snel eventuele waarschuwingen uit. Via de Facebook groep Filipijnen NL wordt je ook altijd vlot op hoogte gesteld als er dit soort dingen gaande zijn.

Siargao na een periode van veel regen

Na regen komt altijd weer zonneschijn

Meer weten over de Filipijnen? Wellicht vind je dit ook leuk om te lezen