sunset roze rood en een wolk

Klimaat en beste reistijd

De Filipijnen is een archipel waar een tropisch klimaat heerst. Dit betekent hoge temperaturen maar ook een hoge luchtvochtigheid. Grofweg kennen de Filipijnen 2 seizoenen. Het droge seizoen is ongeveer van december tot en met juni waarvan de maanden december, januari en februari het koelste zijn. Deze maanden zijn dan voor velen dan ook de beste reistijd. Van maart tot en met juni is het heet en droog. In deze maanden is het gemiddeld 34C landinwaarts en hogere temperaturen zijn geen uitzondering.

siargao

Beste reistijd Filipijnen

  • Beste reistijd Palawan – november tot en met april/mei
  • Beste reistijd Cebu- december tot en met juni
  • Beste reistijd Siargao – april tot en met augustus
  • Beste reistijd noord Luzon – januari tot en met juni

Het weer is dan het meest zonnig en je hebt de minste kans op regen. Maar niets is zo veranderlijk als het weer en ik zou me er toch niet helemaal op vastbinden. Ook buiten de beste reistijd om kan je vaak ook hartstikke goed weer hebben. En helaas in de droge periode ook wel heel veel regen. 

Regenseizoen

Vanaf ongeveer juni/juli tot en met november breekt het regenseizoen aan. Het regent dan regelmatig en de luchtvochtigheid is een stuk hoger.  Van juni tot en met november breekt ook het orkaanseizoen aan. 

Klimaat en beste reistijd Siargao

Let op want de oostkant van de Filipijnen, Siargao is juist van december tot maart nog vrij nat. Hier is een drogere periode aan vanaf maart, april, mei tot ongeveer augustus.

De oostelijke regio heeft dus duidelijk geen droogseizoen want hier valt juist meer neerslag in de maanden november tot en januari.

Klimaat Visayas

Het gebied rondom Cebu (centraal Filipijnen) heeft een wat gelijkmatiger weerkarakter. Dit houdt in dat hier het gehele jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid regen valt.

klimaat filipijnen

Neerslag in de Filipijnen

Tijdens het droge seizoen valt er gemiddeld 30 mm regen per maand tegen een gemiddelde van 100 mm in Nederland. Gedurende het regenseizoen kan dit gemiddelde oplopen tot wel 400mm. Deze regenbuien zijn meestal kort maar krachtig en daarna klaart het meestal snel weer op.

beste reistijd en klimaat Filipijnen

Zon in de filipijnen

Met een gemiddelde van ruim 9 zonuren per dag gedurende het droge seizoen kan je hier als zonaanbidder goed van genieten. Houd er wel rekening mee dat de UV-waarden hier een stuk hoger liggen dan in Nederland. Tijdens het droge seizoen liggen deze waarden in de Filipijnen op 11 en in Nederland is dat maximaal 7.

eilandhoppen filipijnen

Orkanen in de Filipijnen

In de maanden juni tot en met november is het officieel orkaanseizoen. Jaarlijks trekken er zo´n 6 tyfoons over het land. Door gigantische hoeveelheden regenval en harde windstoten kan dit enorme overlast bezorgen. In de maanden oktober en november lijken de meest heftige orkanen voor te komen. 

Waar komen orkanen vandaan?

De Filipijnen ligt op een actieve aanvoerroute van orkanen. Door gigantische grote hoeveelheden ontbossing in de afgelopen eeuw, krijgen wind en regen steeds meer vrij spel. De impact hiervan lijkt per decennium toe te nemen. Orkanen ontstaan uit een groot gebied met samengesmolten onweersbuien vanaf de tropen en hebben warm tropisch water nodig om zich te kunnen ontwikkelen. De temperatuur van het zeewater moet meer dan 27 graden zijn. Het zeewater bereikt in de zomer vaak temperaturen van rond de 30 graden. Dit warme water zorgt voor extra voeding van onderaf, waardoor zulke complexen soms uitgroeien tot een orkaan.

Reizen in het regenseizoen

Zelfs in deze maanden kan je nog prima afreizen naar Filipijnen. Het is wel aan te raden om af toe eens het weer te checken zodat je alvast op de hoogte bent als er iets aankomt of langs de Filipijnen gaat. Orkanen kunnen nogal wat vertragingen veroorzaken en boten varen soms een aantal dagen niet uit. Dat is over het algemeen het meest vervelende en wel prettig om dan in de gaten te houden.  Meld je aan bij de facebook pagina van de belangrijke weersvoorspeller op dit gebied in de Filipijnen, Dost Pagasa. Zij sturen ook vrij snel eventuele waarschuwingen uit.

Na regen komt altijd weer zonneschijn 🙂

Nieuwste berichten