Eilandhoppen in de Filipijnen - 14 tropische plekken

De Filipijnen – het land van ruim 7000 eilanden is het paradijs voor eilandhoppen in Azië. Vooral Palawan staat bekend om haar prachtige eilanden waar je talloze mogelijkheden hebt om van eiland naar eiland te hoppen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer paradijsjes waar je naar toe kunt! Hieronder een overzicht van bekende en minder bekende gebieden in de Filipijnen waar je ook super mooi kunt gaan eilandhoppen. Daarnaast nog wat tips over de verschillende mogelijkheden, waar je dit kunt boeken of dat je het zelf moet (kunt) regelen.

palawan klein bewoon eiland
Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen! Wij hopen dat je veel aan onze gratis informatie en tips hebt, en dat je net zo enthousiast wordt over de Filipijnen als ons ❤️

1. El Nido – Palawan

El Nido, al meerdere keren benoemd tot mooiste plek op aarde. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. El Nido zelf is een kleine baai met daaromheen tientallen eilandjes die zich verspreiden door de Bacuit Bay. Je zult versteld staan van de ongelooflijk mooie stranden die schuil gaan achter de indrukwekkende rotsformaties, lagoons met helder turquoise blauw en secret beaches verstopt tussen de imposante krijtsteenrotsen.

eilandhoppen filipijnen

eilandhoppen filipijnen
El Nido

Welke mogelijkheden voor eilandhoppen zijn er in El Nido?

 • In El Nido zijn er verschillende dag tours te boeken. Ze zijn simpelweg benoemd tot tour A, B, C, D. Tour C schijnt de meest populaire te zijn.
 • Je kunt de prachtige eilandjes en stranden ook met een kayak langsgaan. Dit kan een dag tour zijn maar ook met een een of meerdere overnachtingen op de omliggende eilanden.
 • Je kunt ook een meerdaagse expeditie doen. Vanuit El Nido vaar je dan op een ruime boot naar Coron en slaap je iedere avond op een ander (onbewoond) eiland. Aanrader!

2. Coron – Palawan

Coron is een eiland in de Calamian-eilandengroep in de provincie Palawan. Dit is het noordelijke puntje van Palawan en bestaan uit ongeveer 100 eilanden. Omringt met prachtige kalkstenen rotsformaties, en helder turquoise zeewater. Lake Baracuda en Lake Kayangan zijn de meest gefotografeerde plekken en dan ook echt een must om te zien!

eilandhoppen filipijnen
Lake Kayangan

eilandhoppen filipijnen
Eilandhoppen Coron

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Coron?

 • Een of meerdaagse trips zijn mogelijk. Met een boot maar ook met kayak.
 • De meerdaagse expeditie is ook mogelijk om vanaf Coron te starten en vervolgens in El Nido te eindigen.

Meer lezen over Palawan?

3. Port Barton – Palawan

Port Barton is een klein vissersdorpje met een ongekend relaxte sfeer. Je plant hier 2 dagen maar voor je het weet zit je hier een stuk langer. Rondom Port Barton zijn een aantal tropische eilandjes te vinden, een paar leuke snorkelspots en een zandbank met honderden zeesterren. Erg bijzonder om te zien!

eilandhoppen filipijnen
German Island

eilandhoppen filipijnen
Port Barton

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Port Barton?

 • In Port Barton kan je gaan voor een dagtour. Er is ook een avontuurlijke versie waarbij je de dag eindigt en slaapt op een nabijgelegen eiland. Waarbij je zelfs de mogelijk krijgt om je eigen vis te gaan vangen! Check Coconutz-tours voor meer informatie. (Mede -eigenaresse Bianca is Nederlandse en verblijft sinds enige tijd in Port Barton)

4. Siargao – Mindanao

Siargao Island – gelegen in het zuidoosten van de Filipijnen – is op zich al een ongekend mooi palmbomen paradijs omringd met witte stranden en een paar super mooie eilanden. Guyem island is echt zo’n perfect tropisch eilandje waar wij meestal alleen maar van kunnen dromen. Vanaf Siargao is dit eilandje gemakkelijk te bereiken!

tropisch eilandje
Guyem Island

witte zandbank blauw water
Naked Island

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Siargao?

 • Hier zijn alleen dagtours voor de nabijgelegen eilanden rondom Siargao. Deze worden op diverse plekken aangeboden.
 • Je kan ook zelf een bootje regelen bij het haventje in General Luna. Dit is al een behoorlijk normaal gegeven. Maximaal 6 personen kunnen mee en het kost rond de 1500 pesos. Dat kan je dan delen met elkaar of je geniet lekker van een prive tour. Je kunt (met elkaar) vis en groenten op de markt halen en op Daku eiland bereiden ze dan het eten voor je.
 • Nummer 5 – Bucas Grande is ook middels een dagtour (of met een overnachting) vanuit Siargao te bezoeken. De tocht naar Bucas Grande duurt ongeveer 2 uur, dus met een overnachting zou ik wel aanraden. Of…. gewoon los deze prachtige bestemming bezoeken! Zie de volgende bestemming.

Meer lezen over het surfersparadijs Siargao?!

Booking.com

5. Bucas Grande (Sohoton) – Mindanao

Bucas Grande – nog zo’n ongekend mooi stuk van de Filipijnen om te gaan eilandhoppen. Deze eilandengroep ligt op ongeveer 2 uur varen Siargao af. Een gebied van honderden tropisch begroeide eilandjes, witte zandbanken, idyllische strandjes, super helder water en fijnste poederzand wat ik in de Filipijnen heb gezien! De eilanden zijn amper bewoond maar er zijn enkele resorts gebouwd aan en op het water midden tussen de eilandjes. Deze plekken zijn alleen middels boot te bereiken. Echt een plek voor natuur- strandliefhebbers en om heerlijk tot jezelf komen.

sunset beach palmtree
Nabijgelegen strandje opgezocht voor de zonsondergang

zandbank met uitzicht op strand en palmbomen
Bucas Grande

kindje zoekt naar eten in de zee
Lokaal jongetje zoekt naar de delicatesse – zee-egels

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Bucas Grande – Sohoton?

 • Ik sliep in het Enchanted Cove Resort en vanuit daar ging ik ook eilandhoppen. Al deze eilanden liggen geheel afgelegen in/op het water dus de hotels hebben hun eigen boot en eilandhopping tours.
 • Vanuit Siargao zijn er ook dag tours (of met overnachting) te boeken.

Lees meer over deze geweldige plek in de off the beaten track route!

6. Dinagat islands – Mindanao

Een van mijn favorieten om te gaan eilandhoppen in de Filipijnen! Dinagat is een fantastische eilandengroep van circa 25 eilanden. Deze eilanden deden mij vooral aan Palawan denken maar dan in een kleinere versie en amper toeristen. Hoge rotsformaties, kristal helder water en tropische strandjes gemixt met rotspartijen her en der in het water, witte stranden, veel groen en wuivende palmbomen.

rots blauw water bootje drone

Foto: IG @Karasantos

bootje en strand tropisch
Bababu Beach

limestone cliff bleu ocean and beach
Dinagat Islands

Wat zijn de mogelijkheden om te gaan eilandhoppen in Dinagat Islands?

 • In San jose ( Port waar je aankomt) zit een kantoortje waar ze diverse tours aanbieden. Een of meerdaagse tours zijn mogelijk. Check Dinagat Island tours
 • Ik ben hier zelf met een visser (en familie) gaan eilandhoppen. Wat een super leuke ervaring was dat! Dit heb ik geregeld bij de vismarkt in San Jose.

Wil je meer lezen over Dianagat Islands?

 

7. Malapascua – Visayas

Malapascua Island is op zich al een perfect mooi tropisch eilandje. Hier rijden geen auto, daar is het eiland te klein voor. Alleen enkel hier en daar een motorbike over de smalle zandpaden. Omringd met spierwitte stranden, blauw water en een rijke onderwaterwereld. Vanuit Malapascua kan je eilandhoppen naar Kalanggaman Island. Dit idyllische eilandje niet veel groter dan een voetbalveld maar omringt met een breed wit strand en een enorm lange zandbank.

grote witte zandbank en een eiandje
Kalanggaman Island

wit strand blauwe zee. vrouw zonnebaden
Langob Beach

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen?

 • Vanaf Bounty Beach (waar je aankomt op het eiland) is een eilandhopping tour te regelen naar Kalanggaman Island. Dit kan een dagtour zijn maar het kan ook met overnachting.

Meer lezen over het idyllische Malapascua?

8. Bantayan – Visayas

Bantayan is een heerlijk laid back eiland op een uur varen ten noorden van het grote eiland Cebu. Met diverse mogelijkheden voor eilandhoppen. Het is een perfect eiland om lekker rond te toeren met een motorbike. In een dag kan je bijvoorbeeld het hele eiland al rondrijden. Je vind hier kleine authentieke vissersdorpjes, verlaten stranden en een gezellig centrum met barretjes en restaurants in Santa Fe. Vanaf Bantayan kan je ook naar een paar mooie eilandjes hoppen. En ook vanaf Bantayan kan je naar Kalanggaman.

eilandhoppen filipijnen
Bantayan

view strand eiland
View vanaf de port in Bantayan

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Bantayan?

 • Regel je islandhopping tour in Santa Fe (haak niet te snel in op aanbieders in de haven die je hier zullen benaderen)
 • Je kunt vanuit Bantayan ook naar Malapascua en Kalanggaman

Meer lezen over authenthieke en laid back Bantayan?

9. Camiguin – Mindanao

Het ontzettend veelzijdige eiland Camiguin. Gelegen tussen Bohol en Mindanao. Camiguin is het eiland van de vulkanen. Het eiland bestaat voor 70% uit vulkanisch gebergte. Zeven in totaal. Daartussen is veel tropisch groen, watervallen en hot/cold springs te vinden. Vanaf Camiguin kan je eilandhoppen naar : White Island en Mantique Island. Vanaf deze eilanden heb je een fenomenaal uitzicht op het vulkanische eiland Camiguin.

helder water, bootje vulkaan
Mantique Island

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Camiguin?

 • Vanaf Mamabajo ( vlakbij Paras beach resort) kan je een bootje regelen om naar White Island te gaan. Kosten circa 500 per boot.
 • Vlakbij de Benoni terminal kan je een bootje regelen om naar Mantique Island te gaan. Kosten circa 500 pesos per boot.

Booking.com

Meer lezen over het veelzijdige Camiguin?

10. Balabac – Palawan

Helemaal in het vergeten zuiden ligt nog een ongelooflijk mooie eilandengroep verstopt. Balabac. Lange tijd was het niet 100% veilig om hier naar toe te gaan maar dat is nu niet meer het geval. Het toerisme begint nu langzaamaan op te bloeien. Balabac is een groep van 31 eilanden en je vind hier de grootste zandbank van de Filipijnen en ongelooflijke witte en poederfijne zandstranden. Ook hier weer kraakhelder blauw water – waar de palmbomen, het witte zand en de zee perfect in elkaar opgaan. De tropische verrassing van Palawan die door velen als de mooiste plek van de Filipijnen wordt benoemd!

drone shot eiland - strand

Wat zijn de mogelijkheden om te gaan eilandhoppen in Balabac?

 • Het is raadzaam om vooraf een tour te regelen. Balabac ligt behoorlijk afgelegen en niet alle tours mogen het volledige pakket (Onok Island) aanbieden.

https://youtu.be/NagLE7zbGVA?t=40
Filmpje van Finn Snow over Balabac

Meer lezen over de tropische verrassing Balabac?

11. Isla Gigantes – Visayas

Isla Gigantes is te vinden op het grote eiland Panay ongeveer in het midden van de Filipijnen. Vanuit het kleine dorpje Carles, waar verder niks te beleven valt – kan je een tour boeken om te gaan eilandhoppen. Dit kan 1 dag zijn maar een meerdaagse tour is ook mogelijk. Cabugao Gamay Island is het bekendste eiland van de deze eilandengroep. Daarnaast zijn er nog tal van kleine eilandjes, lagoons, grotten, een grote zandbar en perfecte bounty stranden.

Isla Gigantes kan je goed combineren met Boracay of Carabao Island

isla gigantes
Fotocredit: IG @justingftw

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Isla Gigantes?

12. Matnog – Bicol

Helemaal in het zuiden van Bicol ( oostelijke stuk van de Filipijnen) is het plaatsje Matnog te vinden. Op een vriendelijke bevolking na – valt hier helaas niet veel te beleven. Maar wel is dit je beginpunt voor een drietal super mooie eilandjes! Subic Beach is de bekendste spot van het grootse eiland Calintaan. Dit strand is lichtelijk roze van kleur doordat het zand vermengt is met rood koraal. Er is nog een tropisch onbewoond eilandje waar je eventueel ook met een tentje mag slapen! Verder is hier nog een Secret beach te vinden- een klein strandje te midden van hoge rotsen. Je zwemt eerst ongeveer 20 meter door een grot om hier te komen.

Matnog is goed te combineren met het toffe eco surfcamp Lola Sayong

blauwe zee, strand bootje palmboom
Tikling Island

roze strand blauw water
Subic Beach

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Matnog?

 • In de port van Matnog kan je een dagtour regelen of met een overnachting op een van de eilanden. (1500 pesos per boot)

13. Hinunangan – Southern Leyte

Hinuangan is een klein dorpje in het midden gelegen van Southern Leyte. Er zijn een tweetal resorts aan een mega groot strand. Een van de meest uitgestrekte stranden die ik in de Filipijnen heb gezien! Op de achtergrond van dit dorpje bevind zich een bergachtig gebied en wanneer je deze jungle intrekt heb je een fantastisch mooi uitzicht op het mega grote strand – dat vanaf dit punt op een hart lijkt. En uitzicht op onder andere de twee eilanden (San Pablo en San Pedro) waar je vanaf Hinunangan naar toe kunt hoppen. Op San Pablo kan je overnachten in een cottage aan het strand, hier kan je echt het serene eilandleven ervaren. Er leeft een kleine community en je bevindt je midden tussen de locals. Deze off the beaten track bestemming heeft mij bijzonder verrast!

Hinuangan is goed te combineren met zwemmen met walvissen in Pintuyan of Padre Burgos

eilandhoppen filipijnen
San Pedro

eilandhoppen filipijnen
Moeder en dochter op zoek naar verse schaaldieren

view op een eiland
View op het grote HART strand en het eilandje San Pedro

Wat zijn de mogelijkheden voor eilandhoppen in Hinunangan?

 • Vanuit de port in barangay Canipaan kan je een boot regelen (ongeveer 1000 pesos) die naar de 2 nabij gelegen eilanden zal brengen. Overnachten en langer blijven is ook mogelijk. Op San Pablo kan je in een eenvoudige cottage pal aan het mooie witte strand verblijven. De vrouw des huizes zal verse vis voor je bereiden!

Booking.com

14. Caramoan – Luzon

At last but not least… Caramoan islands! Deze eilandengroep is ook al eens het decor geweest van Expeditie Robinson en is te vinden op het grote eiland Luzon. De archipel bestaat uit 10 grote eilanden en tientallen kleine eilandjes. Caramoan Islands wordt ook wel het nieuwe El Nido genoemd maar is nog lang niet zo toeristisch. Ik ben er zelf nog niet geweest maar vond dat deze eilandengroep echt niet mocht ontbreken aan deze lijst. Caramoan bestaat uit hoge rotsformaties zoals we die inderdaad van El Nido kennen, watervallen, verstopte blauwe meren, lagoons en wederom weer perfecte hagelwitte stranden met veel tropisch groen.

Caramoan is ook goed te combineren met Legazpi – Mount Mayon en Donsol waar je kunt duiken met de majestueuze walvishaaien en manta roggen.

https://www.instagram.com/p/BidjBHhgi1e/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

https://www.instagram.com/p/BwCVjiyByTd/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Wat zijn de mogelijkheden om te gaan eilandhoppen in Caramoan?

Boek hier nu je vlucht van Amsterdam naar Manilla

Welke eilanden zou jij graag willen bezoeken?!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *