Top 10 - Duiken in de Filipijnen

Duiken in de de Filipijnen, het land met maar liefst 7641 eilanden en gelegen in de koraaldriehoek van Azie. Deze tropische wateren maken het meer dan logisch dat je hier terecht kunt bij vele top duikbestemmingen. Spectaculaire riffen, koraaltuinen, tropische en kleurrijke koraalvissen, walvishaaien, mantaroggen, macro en maar liefst twee onderwater UNESCO-werelderfgoed riffen hebben een enorme aantrekkingskracht op duikers uit de hele wereld. In dit artikel een lijst met de 10 beste plekken om te duiken in de Filipijnen. 

duiken moalboal schildpad

1. Tubbataha Reef

Een van de meest afgelegen duikbestemmingen in de Filippijnen. Het National Park Tubbataha Reefs is alleen bereikbaar via liveaboard tussen maart en juni. Sinds 1993 staat Tubbataha rif op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Tubbataha telt grofweg 600 vissoorten, 360 soorten koraal, 13 soorten walvissen en dolfijnen en 11 soorten haaien. Dit moet wel de droom van elke duiker zijn. Er is hier zoveel te zien dat je minstens een week nodig hebt alle spots te kunnen zien. Dit maakt duiken in de Filipijnen wel heel bijzonder!

https://youtu.be/-sNMkU2OcoQ

2. Ticao Pass, Donsol

In de planktonrijke wateren van de Ticao Pass vlakbij Donsol vind je de duikspot Manta Bowl. De naam verraad natuurlijk al wat je hier tegenkomen. Mede door de vrij sterke onderwater stromingen is deze locatie een magneet geworden voor mantaroggen. Als cleaning en feeding station. In dit gebied heb je niet alleen grote kans om mantaroggen te spotten maar ook walvishaaien. Walvishaaien migreren van december tot en mei door dit gebied en in dezelfde periode heb je ook de meeste kans op mantaroggen. En met een beetje geluk spot je hier ook hamer of voshaaien.

reuzenmanta en duikers

3. Coron, Palawan

Coron staat met name bekend als een van de beste plekken ter wereld als het over wrakduiken gaat. In de Tweede Wereldoorlog zijn hier een twintigtal Japanse schepen gezonken door een luchtaanval. De grootste is maar liefst 118 meter. Coron Bay staat ook bekend om haar adembenemende kalkrotsen die her en der het helderblauwe water uitrijzen. De combinatie van grote wrakken en schitterende landschappen maakt dit zeker een fantastische duikbestemming in de Filipijnen.

4. Dauin, Negros

Het gebied rondom Dauin is bijzonder vanwege de prachtige koraalriffen en vooral voor muck diving met heel veel macro leven. Een uitstekende locatie voor onderwaterfotografie.Apo Island is onder andere een van de 30 duikspots rondom Dauin waar je vele schildpadden zult treffen. 

https://youtu.be/iKHCXCcGubE

5. Malapascua, Cebu

Malapascua staat bekend als de beste plek ter wereld om voshaaien te zien. Gecombineerd met een klein idyllisch eilandje met ongerepte wateren witte stranden maakt Malapascua een perfecte bestemming voor een tropische duikvakantie. Monad Shoal is de duikspot om de voshaaien te spotten. Met een beetje geluk kan je hier ook nog een hammerhaai voorbij zien komen. Malapascua is vrij uniek omdat je hier een beetje van alles hebt. Er is een rijk onderwaterleven met kleurrijke koralen, uitstekende locaties voor macro en nachtduiken. En een bijzonder onderwater eiland, Gato – waar je onder andere vele rifhaaien zal treffen.

6. Moalboal, Cebu

Duiken in Moalboal is divers en zeer levendig. Denk aan grote scholen vissen. Moalboal is de plek waar je met dagelijks miljoenenen sardines kunt spotten. Duik langs steile muren, canyons en grotten. Spot vele schildpadden en een fascinerend macro-leven. Pescador Island biedt enkele van de beste duiken in de Filippijnen, met een indrukwekkende muur met kleurrijke zachte koralen vol met anthias. Aan de westkant van Pescador vind je de Kathedraal duikspot. Dit is een enorme grot met meerdere in- en uitgangen. Rondom Pescador spot je ook scholen barracuda, rifhaaien en kleiner zeeleven zoals nudibranches, zeepaardjes en de frogfish.

sardine moalboal

7. Balicasag Island

Balicasag is een zeer diverse duikplek. Ook wel een koraaltuin genoemd van vele harde en zachte koralen en waar je vele tropische vissen zal spotten. Het gebied valt ook op vanwege de vele muren die tot een diepte van meer dan 40 meter reiken, drop-offs, grotten en stukken die overhangen. Je ziet hier vele grote scholen makrelen en barracuda’s. Maar ook onder andere de napoleon, schildpadden en frogfish kan je hier voorbij zien komen.

https://youtu.be/H9LlabfGUrs?t=162

8. Anda, Bohol

Off the beaten track in Anda. Dit gebied heeft een prachtige kustlijn van maar liefst 17 km lang. Circa 30 spots om te gaan verkennen en er worden nog steeds nieuwe duiklocaties ontdekt. Anda is een mooie mix van koraaltuinen, muren en muck diving. Er is hier een enorme diversiteit aan koraalvissen, nudibranches, pygme seahorses, parende manderijnvisjes,  maar je kan ook schildpadden zien en met een beetje geluk een passerende walvishaai. 

koraal duiken anda

 

Fotocredit : Magic Oceans Dive Resort

Migic oceans resort

 

Magic Oceans Dive Resort

9. Anilao, Batangas

Een walhalla voor liefhebbers van macro en nachtduiken. Een lange lijst van kleinschalig zeeleven en beestjes die je in Anilao kunt vinden zijn onder andere naaktslakken, frogfish, zeepaardjes, inktvissen en zeeduivel. Maar ook prachtige koraalriffen waar je schildpadden, enorme scholen jacks, kwallen en af en toe rifhaaien kunt verwachten. Secret Bay, ook bekend als Manit Muck, is waarschijnlijk de beste duiklocatie voor een muck dive in Anilao. Hier kan je onder andere octopus, wonderpus, pipefish, frogfish etc etc tegenkomen. Het wordt ook aangeraden om vooral ’s nachts bij Manit te gaan duiken om deze prachtige spot tot leven te zien komen.

10. Apo Reef

Apo Reef is het op een na grootste koraalrif ter wereld en het tweede UNESCO-werelderfgoedrif in de Filipijnen. Kom niet in de war met Apo Island vlakbij Dauin en Siquijor. Dit indrukwekkende rif ligt behoorlijk afgelegen tussen Coron en Mindoro. Apo Reef wordt beschouwd als een van de beste maar ook meest uitdagende duiklocaties in de Filipijnen. Dit is een paradijs als je van houd van grote vissen. Hier zie je verschillende rifhaaien, voshaaien, hamerhaaien, manta’s en scholen pelagische vissen. De beste tijd om hier naar toe te gaan is van november tot en met mei. Een liveaboard kan een goed idee zijn omdat Apo Reef lastig te bereiken is. 

https://youtu.be/2Ukyf1FBgLw

Duikreis naar de Filipijnen

Deze pagina is mede tot stand gekomen in samenwerking met Dive and Travel. Dive and Travel is een reisorganisatie die compleet verzorgde en zeer uiteenlopende duikreizen in de Filipijnen aanbieden.

Header afbeelding van Bruno Glätsch via Pixabay

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons