Donsol - Duiken met walvishaaien in Manta Bowl

Donsol is een slaperig stadje dat bekend is geworden door de walvishaaien die hier te vinden zijn iets uit de kust. Op een klein uur varen vind je de walvishaaien en de duikstek Manta bowl. Zoals de naam het al zegt heb je hier ook kans om manta rays te zien! Ook dolfijnen komen hier regelmatig voorbij en heel af en toe zelfs hammerhead-haaien. Super toffe plek dus voor ‘big stuff’! De omgeving van Donsol heeft mij echt verrast en het is zeker de moeite waard om verder te kijken dan alleen de walvishaaien.  Zo is er een toffe waterval in de buurt en kan je de rivier op voor een (romantische) fire-fly watching tour.

donsol whaleshark
Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen! Wij hopen dat je veel aan onze gratis informatie en tips hebt, en dat je net zo enthousiast wordt over de Filipijnen als ons ❤️

Duiken in Donsol en de walvishaaien

 

 

Donsol ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Legazpi en is dan ook prima te combineren met Mount Mayon. Dit relaxte kuststadje is bekend geworden door de walvishaaien die jaarlijks terug keren naar deze baai. Van januari tot en met mei is er voldoende plankton in de zee en aangezien dat het voedsel is van deze reusachtige beesten, trekt dat ze naar deze plek.

 

 

Vroeger maakten ze de jacht op deze prachtige dieren maar tegenwoordig verdienen ze geld door toeristen met de walvishaaien te laten zwemmen of duiken. Maar dit verhaal heeft helaas wel twee kanten.
Donsol staat voornamelijk bekend als de betere plek om met walvishaaien te gaan zwemmen. Ze bieden eco-tours aan onder leiding van zogenaamde nature watchers  kan je de walvishaaien dan echt in de open zee ontmoeten.  Ze hanteren hele strikte regels die je vooraf in een video te zien krijgt. Maar, gek genoeg – worden die absoluut niet nageleefd als ze eenmaal op het water zijn.

 

 

donsol beach

 

 

kids donsol

 

 

Strikte regels in Donsol?

 

 

Alhoewel het fantastisch is dat ze tegenwoordig niet meer jagen op de prachtige dieren en op een betere manier nu geld verdienen, zou ik deze plek nog niet aanraden. Een regel is bijvoorbeeld: één bootje per walvishaai. Vooral in het hoogseizoen zijn er soms wel 40 bootjes in het water maar zeker geen 40 walvishaaien. Als er ergens maar één  walvishaai is, gaan ze uiteindelijk met zijn allen eropaf en springt iedereen als gekken het water in. Met toestemming van de nature watchers. Hoe krom is dat? En vaak genoeg springen ze gewoon op de walvishaai! Daarnaast komen de bootjes veel te dichtbij en raken ze met de motor de walvishaai. Zo heb ik (toevallig?) een walvishaai gezien met grote littekens op zijn rug.

 

 

Ik heb zelf niet deelgenomen aan een snorkeltrip maar heb veel mensen hierover gesproken, onder andere een marine biologist van Marine Research Institute Philippines. Deze mensen zitten ook met hun handen in het haar omdat ze ergens al lang blij zijn dat er niet meer gejaagd wordt op deze dieren maar hoe het er nu aan toe gaat is ook niet heel wenselijk. Ze proberen wel gezamenlijk hierin de balans te vinden maar dat duurt altijd langer dan gehoopt.

 

 

 

 

Dubbel gevoel bij het zwemmen met walvishaaien in Donsol

 

 

Ik heb zelf een beetje een dubbel gevoel gekregen bij het zwemmen met walvishaaien in Donsol (snorkel tour). Enerzijds is het goed dat ze niet meer op jagen op de walvishaaien maar anderzijds is het ook niet heel verantwoord hoe ze ermee omgaan. Ze hebben wel strikte regels maar uiteindelijk in het water wordt er niets meer van nageleefd. Als ze nu gewoon de regels zouden naleven dan zou er niets aan de hand zijn. Maar blijkbaar willen ze “de mensen niet teleurstellen” en laten ze iedereen maar gewoon tegelijk het water in gaan.  In Mexico heb ik dit ook gedaan. Daar waren op een gegeven moment ook meer boten maar iedereen sloot keurig aan in de rij en ging een voor een het water in. Hopelijk leren ze dat in Donsol ook nog..

 

 

 

 

 

Kan het kwaad dan zou je denken?

 

 

Dat vroeg ik aan de dame van het Marine Research Institute Philippines.  Walvishaaien zijn enorm groot en sterk dus fysiek zouden ze niet zoveel te leiden hebben van mensen. Van de bootjes en motoren ja.  Ze denken dat ze flink wat stress ervaren als er opeens 20-plus bootjes om de walvishaai heen varen en dan ook nog eens met zijn allen het water inspringen. Maar daarvoor moet eerst nog echt bewijs geleverd worden. Ze vermoeden ook dat Donsol een plek is waar gepaard wordt omdat ze hier kleine walvishaaien hebben gezien. Dat is best wel bijzonder omdat ze tot op heden nog nooit en nergens ter wereld hebben kunnen ontdekken waar en hoe ze paren.

 

 

En wat het snorkelen betreft; het schijnt ook nog eens dat de mensen zo wild worden wanneer ze op het punt staan een walvishaai te spotten, dat ze bij elkaar het masker en snorkel van het gezicht trappen. Dus in hoeverre zou je zoiets dan willen??

 

 

Duiken bij manta bowl of mee gaan op deze boot om te snorkelen

 

 

Wat ik hier wel wil adviseren is duiken bij manta bowl. Het mooie hiervan is dat ook niet-duikers mee kunnen op de boot om te gaan snorkelen. Manta bowl ligt iets verder uit de kust en daar zijn vaak ook meer walvishaaien te vinden. En je kan hier zelfs dolfijnen spotten en manta rays natuurlijk!

 

 

Je maakt 3 duiken op een dag. De eerste duik is meer voor het kleine spul langs rotsformaties en een mooie muur met grotten. Ik zag hier verschillende nudibranches, een zeepaardje, lionfish en een pufferfish. Dat viel me helemaal niet tegen! Als je meegaat om te snorkelen kan je langs dit rotseiland ook heel veel vissen en koraal spotten. De volgende 2 duiken zijn beide bij manta bowl. Dus je hebt 2 keer kans om manta’s, walvishaaien en misschien wel een hammerhead-shark te zien!

 

 

 

Sterke stroming Manta bowl

 

 

De stroming in manta bowl kan behoorlijk sterk zijn. Dit wordt van te voren goed uitgelegd en ook hoe je naar beneden gaat en dat je snel moet zijn. Anders neemt de stroming je al mee voorbij het eerste punt. De duik is ongeveer op 21 meter diepte, je zal hiervoor in het bezit moeten zijn van advanced diver certificaat.

 

 

Al gauw zien we een grote school tonijn voorbij komen met een super mooi contrast doordat de zon van boven erdoor heen schittert. En niet veel later zie ik boven mij een enorme walvishaai zwemmen. Geklemd met een haak aan de bodem van de oceaan bedenk ik mij hoe super mooi en bijzonder dit is.

 

 

We verplaatsen ons naar het volgende punt waar de kans op manta’s ook aanwezig is. We moeten een klein stukje door sterke stromning en vervolgens haken we onszelf weer aan de zeebodem. Zonder haak is het echt niet doen. De stroming neemt je zo mee. En weer boven mij een grote school tonijn en ook nog eens een walvishaai! Wauw, wat vet!

 

 

 

Lees hier meer: Duiken in de Filipijnen

 

 

 

Snorkelen met walvishaaien

 

 

Tijdens de pauze op de boot zien we opeens een vin uit het water steken die onze kant op komt zwemmen. Overduidelijk een walvishaai! Super enthousiast pakken we gauw onze snorkel en vinnen en jumpen we het water in. Wow! Wat een grote, ik had mijn gopro mee maar vergat gewoon op play te drukken. Zo onder de indruk dat ik was. Hij zwom recht op mij af en kon nog een flink stuk meezwemmen. Even later kwam er nog een. Wat een lucky day! Al snorkelend zie je alles heel gedetailleerd, de prachtige diep grijze kleur met witte stippen, de vinnen en zijn enorme bek! Heel indrukwekkend om dit prachtige beest te mogen zien. En dat midden op zee met je kleine groepje 🙂

 

 

donsol whaleshark

 

 

De tweede duik was ongeveer hetzelfde maar helaas hebben we geen mantarog gezien die dag. Terwijl wij aan het duiken waren kwam er nog een walvishaai aan de oppervlakte waar de snorkelaars nog een behoorlijke tijd mee gezwommen hebben.

 

 

Duiken in Donsol en snorkelen vanaf deze boot wil ik wel iedereen aanraden!

 

 

duikboot ticao donsol

 

 

Wat kan je nog meer in Donsol doen?

 

 

Firefly river watching – Op een kleine 20 minuten kan je ’s avonds een tour doen over de rivier en heel veel vuurvliegjes zien. De boot kost ongeveer 1000 pesos (€15) en je kan dit delen met maxiaal 6 personen.

 

 

Sigpit Falls– Jammer genoeg hoorde ik op de dag van mijn vertrek over deze watervallen. Ik bleef bijna een dag langer hiervoor en had ik dat maar gedaan. Sigpit Falls zijn een paar grote watervallen en zelfs een underwater river. Je kan springen van de watervallen en meezwemmen in stromingen. Klinkt wel een beetje als Kawasan Falls maar dan zonder toeristen.

 

 

waterval donsol

 

 

waterval donsol

 

 

Waar verblijf je in Donsel?

 

 

Je verblijft eigenlijk net iets buiten Donsol. In Dancalan. Hier vind je ook de duikshops en een aantal resorts pal aan het strand. Ik verbleef in Woodland Beach Resort. Een prachtig resort met zwembad en weelderige tuin pal aan het strand.

 
Booking.com


 

 

 

Hoe kom je in Donsol?

 

 

Vanuit Manilla kan je een rechtstreekse vlucht nemen naar Legazpi. Vanuit hier pak je de minivan en ongeveer 2 uur later ben je in Donsol. In Donsol neem je een tricycle naar Dancalan of direct naar je hotel als je die geboekt hebt.

 

 

Vanuit Manilla gaat er ook een rechtreekse bus naar Donsol of naar Legazpi vanaf Pasay of Cubao busstation. Deze rit duurt ongveer 14 uur en kost 1200 pesos.

 

 

 

 

Check hier je vlucht van Amsterdam naar Manilla

 

 
2 reacties

  1. Als ze er paren hoop ik niet dat dit proces echt verstoord wordt door de stress die dan ervaren wordt door al die bootjes en Snorkelaars.. Ik zou ze ook graag eens zien maar dan liever op een lokatie die rustiger is. Thanks for sharing!!

    1. Hey Jacomijn! Bedankt voor je berichtje! Zie deze nu pas. Dat hoop ik natuurlijk ook. Maar helaas weten ze het niet zeker. Er is echt heel weinig bekend over de paar gewoontes van deze prachtige wezens..
      Hopelijk ga je ook gauw op een goeie plek komen waar je met ze kunt zwemmen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *