Limasawa Island - 7 redenen om naar dit onbekende eiland te gaan

Limasawa Island is het meest zuidelijke puntje van Southern Leyte en is vrijwel niet bekend onder de westerse toeristen. Gelegen aan Sogod Bay dat wel een bekend gebied is voor duikers. Limasawa Island rijst hier ongeveer 200 meter boven het zeeniveau uit. Houd je van onontdekte plekjes dan is Limasawa zeker een aanrader.  Het heuvelachtige eiland met relaxte island vibes, een rijke geschiedenis en prachtige lagoons waar je van limestone rotsen de knalblauwe zee in kunt springen. Ook zijn er diverse onaangetaste spots waar je kunt snorkelen en kan je genieten van vele geweldige uitzichten.

Limasawa-philippines

Inhoudsopgave

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen! Wij hopen dat je veel aan onze gratis informatie en tips hebt, en dat je net zo enthousiast wordt over de Filipijnen als ons ❤️

Limasawa Island

Op Limasawa Island wonen ongeveer 7000 mensen. Ze leven hier voornamelijk van landbouw en visserij. Voor de Filipijnse bevolking is Limasawa een beroemde plek. Op dit eiland legde de Spaanse Ferdinand Magellan voor het eerst contact met Filipijnse inboorlingen op 28 maart 1521. Daar werd ook de eerste rooms-katholieke mis gevierd (31 maart 1521) op de Filippijnen. Naar zeggen is dit dan het moment geweest dat de Filipijnse bevolking voor het eerst kennis maakte met Rooms-Katholieke geloof. Het geloof dat nu nog steeds een balangrijke rol speelt. Ongeveer 92% van de Filipino’s zijn christelijk.

 

 

Lokale community

 

Waar verblijven op Limasawa Island?

 

Dit was voor mij de eerste keer nogal een lastige. Ik wist weinig over dit eiland en online was er niet veel te vinden. Op google maps vond ik het Dak Dak resort en ben daar op de bonnefooi naar toe gegaan. Ik zag ook nog een andere maar achteraf had ik gelukkig de juiste keuze gemaakt. Inmiddels ben ik voor een tweede keer terug geweest naar Limasawa en nu is er ondertussen aan het zelfde strand van het Dak Dak resort een Glamping aanwezig en is er iets verderop nog een mogelijkheid om een kleine studio met airco te boeken. Deze laatste is niet online te vinden.

 

Een andere optie is het Island Lagoon Resort. Dit resort is gebouwd op de rotsen bij knalblauwe lagoon. Prachtige plek midden in de natuur met leuke traditionele kamers met airco. Klein nadeel van dit resort voor westerlingen is dat ze hier weinig eten verkopen. Het zijn een paar gerechtjes waar je uit kunt kiezen of heel veel snacks zoals chips/koekjes etc.

 

 

 

Dak Dak Resort

 

 

 

Eten op Limasawa Island

 

Toen ik voor de eerste keer op dit eiland kwam was dit nogal een dingetje. Er waren geen restaurants en bij het resort boden ze maar beperkt eten aan. Westerlingen zijn ze hier nog niet echt gewend en Filipino’s nemen over het algemeen vaak zelf hun eten mee als ze een nachtje of weekendje weg gaan. Toch hebben ze bij Dak dak hun uiterste best gedaan zodat ik ook iet lekkers kon eten. En ik lust altijd wel knoflookrijst met gebakken eitje 🙂 Later ben ik maar van mijn vegetarische instelling afgestapt (dat maakte het extra lastig) omdat het anders niet echt te doen was. Vlees en vooral vis is hier genoeg.

Nu een jaar later is er een leuk en basic restaurantje aan zee met heerlijk eten. Dit restaurantje is te vinden in het kleine knusse dorpje vlakbij het Dak dak resort. Enorm pluspunt voor dit fijne eiland!

 

 

Filipijnse Afritada

 

Wat is er te doen op Limasawa Island?

 

Je kunt hier voor een (halve) dag een motortaxi huren (habbel habbel) om je het eiland te laten zien en naar de bekende spots te gaan. Normaal rijd ik liever zelf maar in dit geval was het wel prettig een chaufeur/guide te hebben. Als je wil kan je zelfs met zijn tweeën achterop 🙂 Dit kost ongeveer 400 pesos ( €6,- ) Een ritje met de tricycle kost ongeveer 50 tot 100 pesos, enkele rit pp.

 

 

 

1. Ferdinand Magellan Cross

 

Dit is de eerste stop. Voor de meeste Filipijnen is dit een belangrijke plek omdat hier dus naar zeggen het eerste kruis in de grond is gezet. Als je deze plek wilt zien mag je eerst nog wel even 450 traptreden omhoog klauteren. Wel aan te raden want de natuur is prachtig onderweg.

 

Ik zelf had niet zoveel met het kruis maar het uitzicht vanaf dit hoogste punt vond ik wel super gaaf! Je kunt nog een heel stuk verder naar achteren lopen waar je een nog mooier uitzicht te wachten staat en als je eerst langs een paar koeien loopt 🙂

 

 

 

 

 

2. Vuurtoren

 

De vuurtoren en wederom een punt waar je geweldige uitzichten hebt. Op een metertje op 30 hoog kijk je hier zo de prachtige blauwe lagoon in of een nog weidser uitzicht op Mindanao – Dinagat Islands.

 

 

Uitzicht bij de vuurtoren

 

 

Filipino’s bij de vuurtoren – die liever niet in de zon komen 🙂

 

3. Limasawa Island Lagoon Resort

 

Prachtige lagoon met enorme krijtsteenrotsen en super helder blauw water. Spring op diverse plekken van de rotsen of snorkel door de lagoon. Hier zijn ook mooie koralen en visjes te zien. Snorkelsetje wel meenemen aangezien ze het hier niet verhuren.

 

 

De klif en de lagoon van boven 🙂

 

 

 

 

limestone ocean island

 

 

4. Welcome Limasawa Rock

 

Als je aankomt op Limasawa ( Main Port) zie je allereerst enorme rotsen waar ze een mooie welkomst boodschap op geverfd hebben. Iedereen (ja, ik ook) neemt hier foto’s omdat het best een leuk beeld geeft. Maar het grappige hiervan is dat er ook een duidelijke waarschuwing hangt: Be alert risk of falling rocks. Ik vind dit wel weer leuke Filipijnse logica 😀

 

 

Beetje dol ook nog 😛

 

5. Marine Sanctuary

 

Aangezien vissen op vele plekken niet meer is toegestaan ontstaat er weer een steeds rijkere onderwaterwereld. Ook rondom Limasawa is het op diverse plekken verboden te vissen en is het nu een Marine Sanctuary – zodat de natuur zich weer kan herstellen na enorme leeg visserij en het nu verboden dynamiet vissen.

 

Vraag de locals (jongens van Dak Dak)  voor een tour naar de Marine Sanctuary om deze prachtige onderwaterwereld te bewonderen. Ik meende dat het iets van 500 pesos was (€7,50).

 

 

 

 

6. Sunset Hike

 

Vanuit Dak dak kan je het heuvelachtige gebied in lopen voor een prachtige zonsondergang. Je kijkt dan uit over en naar de andere kant van het eiland. Heel eerlijk, is was elke keer te moe om dit nog te doen maar heb wel spijt. Want ik kreeg elke keer weer te horen hoe mooi dat wel niet is. Dus als je gaat, laat het mij horen/zien 🙂

 

 

 

7. Zwemmen met walvishaaien

 

Vanuit Limasawa kan je ook zwemmen met walvishaaien. Limasawa ligt dichtbij Padre Burgos aan de Sogod Bay en daar worden in de maanden januari tot en met mei ongeveer walvishaaien gesignaleerd. Het is vanaf hier niet een officieel punt maar de locals willen je er graag mee helpen. Meer over zwemmen met walvishaaien lees je hier.

 

walvishaaien

 

 

Hoe reis je het beste naar Limasawa Island?

 

Je kunt vanaf Manilla vliegen naar Tacloban. Vanuit daar kan je met de bus via Maasin naar Padre Burgos. Vanaf Padre Burgos is het nog een klein uurtje met de boot naar Limasawa Island.

Het is ook mogelijk om vanaf Cebu met de ferry naar Ormoc te reizen en dan over land via Maasin naar Padre Burgos en vervolgens weer de boot naar Limasawa.

Het is ook mogelijk om vanaf Bohol – Anda te gaan. Vanaf de haven Ubay ga je naar Bato. Dan weer over land naar Maasin en door naar Padre Burgos om daar vervolgens weer met de boot te gaan .

 

 

Public boat naar Limasawa Island

 

Neem jij Limasawa Island mee in je planning….. Of kies je liever toch voor de iets meer bekende routes?

 

 

 

Nog meer off the beaten track?

 

 

 

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *