sardienen moalboal

Moalboal is een klein stadje op Cebu eiland en ligt ongeveer 80 km van Cebu city af. Moalboal (mo-ahl-bo-ahl, erg lastig uit te spreken;)) heeft zich behoorlijk gefocust op het duiken en snorkelen omdat hier altijd een enorme school sardienen te bewonderen is. Over een lengte van nog geen kilometer (Panagsama Beach) vind je hier de vele duikscholen, bars, hostels en resorts. De meesten komen hier dan ook voor het duiken en snorkelen, maar er hangt ook een super chille backpackers sfeer. Vanuit Moalboal kan je gemakkelijk naar de prachtige Kawasan Falls in Badian. Springen van de watervallen (canyoneering) en relaxen op White Beach. 

Snorkelen en duiken met sardienen

Op nog geen 10 meter vanaf het strand in Panagsama Beach (wat je eigenlijk geen strand kunt noemen omdat het volgebouwd is met betonnen kades en hotels etc.) loop je zo het water in en zwem je gelijk al tussen miljoenen sardienen. Ontzettend mooi en indrukwekkend om te zien hoe deze vissen zich allemaal synchroon onder en langs je heen bewegen. En dat alleen al met een snorkel op. Mocht je willen duiken dan is dit ook echt een aanrader. Vanaf de diepte heb je een fantastisch mooi zicht op de grote schoolen sardienen. Vooral tegen het zonlicht in is het prachtig om die grote aantallen te zien. Tijdens het duiken zal je hier ook veel schildpadden zien. Slapend in de rotsen of vrolijk zwemmend door de sardienen. Ook met snorkelen is de kans groot dat je schildpadden zal zien. 

moalboal
Het water in bij Panagsama Beach
schildpad moalboal
Slapende schildpad in Moalboal

Een andere mooie plek om te duiken is Pescador Island. De duik gaat letterlijk om dit eiland heen. Pescador Island ligt een paar honderd meter van Moalboal af. Hier vind je onder andere vele kleuren hard en zacht koraal en verscheidende vissoorten langs de wand, die om het hele eiland heen gaat.  Een trip naar Pescador Island is regelen via verschillende duikshops bij Panagsama Beach.

White beach

White Beach is zoals de naam het al zegt, een spierwit strand. Prima strand om even lekker helemaal niks te doen en te genieten van de rust en een lekkere kokosnoot 😀 Dit strand ligt op ongeveer 10 minuten met de tricycle van Panagsama Beach af. Je deelt het strand voornamelijk met de locals en een paar andere toeristen. Er zijn wat winkeltjes voor onder andere junkfood en er is een klein resort te vinden waar je bijzonder goed kunt eten. (Vegetarische burger is een dikke aanrader!)

Het turquoise zeewater is kraakhelder en verleent zich prima voor snorkelen of een frisse duik. Vergeet je zonnebrand niet, er is hier niet veel schaduw.

moalboal
White beach

 

 

 Kawasan Falls Badian

Kawasan Falls is een prachtig groen gebied met watervallen, waterbronnen, rivieren en canyons die stromen door de jungle vanuit hoger gelegen gebied. Het water is super blauw en de jungle is een genot voor het oog.  Om het gebied te betreden betaal je 40 pesos ( 0,75 cent) Je hebt dan de vrijheid om zelf door dit hele gebied te gaan. Er zijn 3 grote watervallen. De hoogste is 11 meter en hier mag je, als je durft, vanaf springen! Er is ook een tweede waterval van circa 9 meter waar je dit ook kunt doen. Ook zijn er her en der touwen gemaakt en natuurlijke glijbanen zodat zelfs volwassenen ze zich uitstekend kunnen vermaken in dit paradijsje.  En dan heb je nog “de” Kawasan Fall waar je niet vanaf kunt springen maar wel uren naar kunt kijken. Het water is intens blauw en omringt met prachtig groen. Paradise <3

kawasan falls moalboal
Kawasan Falls
kawasan falls
Kawasan Falls gebied

 

 

Canyoneering

Vanaf het plaatsje Badian kan je canyoneering doen. Canyoneering is jezelf verplaatsen door het water van de canyons die richting de watervallen leiden. Je gaat dus van boven naar beneden. Uiteindelijk kom je uit bij de Kawasan Falls. Je baant jezelf door het water en springt van rotsen af om weer in de volgende stroom terecht te komen. Het water stroomt ruw door de canyons en met een soort van natuurlijke wildwaterbaan beweeg je je naar beneden.  En dan nog maar niets te zeggen over het paradijs waar je je middenin bevindt. Canyoneering kost ongeveer 1500 pesos. Dit is dan begeleid in een groep.

Ik heb dit niet in een groep gedaan maar ben op eigen houtje (samen met nog een meisje) gegaan, en we hebben een groot stuk van datzelfde parcour afgelegd! Je kunt alle watervallen bereiken en vanaf springen! maar ook zelfs de canyons bereiken. We kwamen een meisje van het hostel tegen en die zei dat we niet eens zoveel gemist hadden.  Mooi geregeld dus voor alleen maar de entreeprijs om Kawasan Falls te bezichtigen (40 pesos!). Geheel aan jezelf dus of je dit wilt, maar het is mogelijk!

 

 

Eten, drinken en slapen

In Moalboal zijn een aantal leuke bars en goede restaurants te vinden. Er is 1 straat die hier vol mee staat. Deze straat loopt gelijk aan het strand, Panagsama beach. De Chilibar is toch wel de meest gezellige bar om s’avonds naar toe te gaan. Gevarieerde muziek en publiek. Jong en oud, toeristen en locals.  Houd je van poolen dan zit je hier helemaal goed. Iedereen kan hier tegen elkaar spelen. Er is een bord waar je je naam opschrijft en zodra het jou beurt is speel je tegen de winnaar van het vorige spel. Leuke manier om ook andere mensen te ontmoeten 😉 Voor goed eten heb ik de gouden tip. Het restaurant zit aardig verstopt helemaal aan het einde van Panagsama Beach. Je moet zelfs door een resort om dan op een straatje erachter uit te komen. Het restaurant bevindt zich bij Tipolo Resort. Ruime keuze menukaart met goed lokaal eten maar ook super lekkere pizza’s!

Ik sliep in het hostel Chief Mau. Een fijn hostel met warme douche! en een super gezellige en sociale sfeer. En ze hebben ook hele gezonde ontbijtjes! Wil je het iets luxer aanpakken dan is Pescador Seaview resort een mooie optie. Zij hebben zelfs een zwembad en wellnesscentrum. En hier is tevens een bed te reserveren in een dormroom!


Booking.com

Hoe kom je in Moalboal?

Moalboal ligt op het eiland Cebu. Wanneer je vliegt naar Cebu dan land je vlakbij Cebu city. Vanaf het vliegveld kan je een taxi pakken naar de South bus terminal. Gebruik in de steden de Uber app zodat je goedkoper en zonder gezeur een taxi kunt krijgen. Of anders neem je de taxi’s net buiten het vliegveld. Bij het busstation pak je de gele bus, de Ceres Liner. Deze rit duurt ongeveer 3 tot 4 uur en kost je 120 pesos (2,25 €) De bus stopt midden in Moalboal. Daarna is het nog 4 km naar Panagsama Beach. Hiervoor kan je een tricycle nemen. Betaal hiervoor niet meer dan 50 pesos.  (Ze vragen 100/150)

Op zoek naar de perfecte route voor de Filipijnen?1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *