Dieren spotten in de Filipijnen - 8 bijzondere ontmoetingen

Dieren spotten in de Filipijnen. Ik vind het altijd geweldig om dieren in het wild te spotten. In de Filipijnen zijn dit vooral zeedieren maar er zijn ook een aantal bijzondere dieren op het land te vinden. In dit artikel een lijstje van de 8 meest bijzondere dieren die je in de Filipijnen kunt spotten.

dogong coron

1. Walvishaaien 

Voor velen is het een droom om met walvishaaien te gaan zwemmen. In de Filipijnen kan je die droom uit laten komen. Er zijn diverse plekken waar je dit kunt doen. Mits je hier in de juiste periode bent. Walvissen migreren en zijn daarom maar enkele maanden van het jaar in de Filipijnen. Een walvishaai kan wel tot 18 meter lang worden maar zijn super vriendelijk. Ze eten voornamelijk plankton en kleine visjes dus je hoeft niet bang te zijn dat ze je gaan aanvallen. 

Wanneer is het de beste tijd om met walvishaaien te zwemmen?

Grofweg van januari tot met mei heb je de meeste kans om deze super mooie en indrukwekkende beesten te ontmoeten.

Waar kan je beste met walvishaaien gaan zwemmen?

De beste plek om te zwemmen met walvishaaien is Padre Burgos of Pintuyan. In Donsol heb je ook de mogelijkheid maar hier raad ik je aan om te gaan duiken met walvishaaien.

 

 

walvishaaien

 

2. Dugong

Grote kans dat je nog nooit van een Dugong hebt gehoord. Dat had ik sinds een paar maanden geleden ook niet. Maar wat is de Dudong leuk! Het is een soort zeekoe die ongeveer 4 meter lang is. De dugong eet voornamelijk zeegras en bevindt zich meer in de ondiepe wateren. 

Wanneer is de beste tijd om met Dugongs te zwemmen?

Het hele jaar door heb je kans om de Dogons te spotten. 

Waar kan ik met Dugongs zwemmen?

Op het grote eiland Coron in San jose via Dogong Dive Center. 

 

3. Zeeschildpadden 

Zeeschildpadden. Hoe leuk zijn deze herbivoren wel niet! In de Filipijnen komt voornamelijk de groene zeeschildpad voor. Ze kunnen ongeveer een meter groot worden en wegen dan zo’n 160 killo.

Wanneer kan ik het beste met schildpadden zwemmen?

Het hele jaar door is dit mogelijk.

Waar kan ik het beste met schildpadden zwemmen?

De meeste kans om schildpadden te spotten heb je bij Apo Island, Moalboal en Port Barton. Lees meer hierover in dit blog.

zee schilpad zit op koraal

4. Dolfijnen 

Ik kan me haast niet voorstellen dat er iemand bestaat die dolfijnen niet leuk vind! De eerste dat ik een dolfijn zag was in Mexico en ik was zo blij als een klein kind. Wat zijn dat toch ongelooflijke leuke dieren. Zo vrolijk hoe ze met de boot meezwemmen en speelse vreugdesprongetjes uit het water maken! En gelukkig heb je in de Filipijnen ook de mogelijkheid om dolfijnen te spotten. 

Wanneer is de beste tijd om dolfijnen te spotten?

Het hele jaar door. Maar de beste tijd om dolfijnen te spotten is van april tot en met juni. In deze maanden kan je ook geluk hebben een potvis of zelfs mantaroggen te treffen!

Waar kan ik met dolfijnen zwemmen in de Filipijnen?

In de Boholzee. Vanaf de eilanden, Panglao, Pamilican en Balicasag kan je tours regelen. 

https://youtu.be/3Cv5hUkmYaM

5. Voshaai

De zeer zeldzame voshaai is gek genoeg bijna dagelijks te spotten bij een klein tropisch eilandje in de Filipijnen. De voshaai staat bekend om haar fraaie uiterlijk met een kop zoals de witte haai en een ontzettend lange staart. Met deze staart jaagt de voshaai. Voshaaien leven voormalijk in zeer diepe wateren maar in de vroege ochtend komen ze naar boven . Je zal dan alsnog een duik moeten maken naar een diepte van ongeveer 30 meter om deze geweldige haaien van dichtbij te kunnen zien.

Wanneer is de beste tijd om een voshaai te spotten?

Met een beetje geluk is dit dagelijks mogelijk.

Waar kan ik de voshaai spotten?

De voshaai is te spotten vlakbij het eiland Malapascua. De duikspot heet Monad Shoal. 

voshaai

6. Reuzenmanta

Reuzenmanta, ook wel mantarog genoemd. Dit ongelooflijke majestueuze dier vergeet ik nooit meer. De eerste keer dat ik ze zag was in Indonesië. Wat zijn ze indrukwekkend groot, sierlijk en vriendelijk! Met een spanwijdte van gemiddeld 7 (!) meter zweven deze dieren met hun sierlijke vleugels door het water. Ook de reuzenmanta voedt zich met plankton en kleine visjes dus ze zijn geen gevaar voor de mens.

Wanneer kan ik het de reuzenmanta spotten?

Het hele jaar door heb je de kans maar de beste maanden zijn van maart tot en met oktober. Houd er rekening mee dat je hiervoor een advanced duiker moet zijn. De waterstroming is hier behoorlijk sterk.

Waar kan ik de reuzenmanta spotten?

In de Ticao pass vlakbij Ticao eiland. Vanuit Donsol worden duiktrips georganiseerd. 

 

reuzenmanta en duikers

 

7. Tarsier 

De tarsier, ook wel het spookdiertje genoemd. Deze kleine primaat dat niet veel groter is dan 20 centimeter is haast wel het schattigste diertje ever! De tarsier heeft wel iets weg van een aapje maar dat is het dus niet. Dit kleine spookdiertje is een nachtdier en om die reden heeft het zulke ontzettend grote ogen die behoorlijk uit verhouding zijn met de rest van het lichaam. In de vrije natuur zijn ze heel moeilijk te spotten maar er is een sanctuary waar je dit het spookdiertje kunt bewonderen.

Wanneer kan ik de tarsier spotten?

Hele jaar door.

Waar kan ik de tarsier spotten?

Op het eiland Bohol in Corella is de sanctuary te vinden.

 

 

8. Tamaraw

De tamaraw is een bijzonder dwerg buffeltje. Deze mini buffel is amper een meter hoog. Dat is dus te vergelijken met een grote hond. Het meest bijzondere is dat deze buffel endemisch is. Dat betekent dat de tamaraw dier alleen op dit eiland voorkomt. Helaas zijn er nog maar een kleine 400 van deze dwerg buffels. Er zijn wel diverse projecten om de tamaraw te beschermen en te zorgen dat de aantallen weer gaan groeien. 

Waar en wanneer kan ik de tamaraw zien?

De tamaraw leeft alleen op het eiland Mindoro omgeving Sablayan en dan meer specifiek in de bergen, Mount Iglit. Je kunt een eco-tour, hike doen om de bijzondere tamawan te spotten. Check de website Sablayan voor meer informatie.

 

Aapjes in de Filipijnen

Altijd leuk, aapjes kijken! Maar eerlijk gezegd ben ik die nog maar een keer tegen gekomen in de Filipijnen. Geheel onverwachts zag ik een hele familie in de bomen zitten aan de overkant van de straat waar ik een huisje in een jungle tuin had. Dit was op het surfers eiland Calicoan. De loclas vertelden me dat ze hier ook bijna niet meer gezien worden. En dat het erg bijzonder was dat ze ineens tevoorschijn kwamen. Ik denk dat het er wel een stuk of 50 waren! Gelukkig wel veel dus!

 

 

Krokodillen in de Filipijnen

Er zijn ook nog steeds krokodillen in de Filipijnen. Alhoewel ze echt met uitsterven bedreigd zijn. In het zuiden van Palawan, Balabac wordt nog wel eens een krokodil gesignaleerd maar ook in grote mangrove gebied op het eiland Siargao. Maar dit is alweer enkele jaren geleden.

Boek nu je ticket van Amsterdam – Manila

Slangen in de Filipijnen

Een keer heb ik oog in oog gestaan met een slang in de Filipijnen. Een die dood was (gelukkig). Deze lag op straat en er was overheen gereden. Maar er zijn zeker slangen in de Filipijnen maar die leven wel iets dieper in de natuur. Met snorkelen kan je trouwens wel geregeld een slang tegen komen, en ook giftige. Vaak als ze mooie felle kleurtjes hebben kan je beter uit de buurt blijven 🙂

 

slang camiguin

 

 

Welke dieren wil jij graag zien of heb je al gezien in de Filipijnen?

De nieuwste berichten lezen?

 

 

 

 

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *