Visum Filipijnen - Alles wat je moet weten

Een van de dingen die je meestal als eerste checkt wanneer je op reis gaat, heb ik een visum (voor de Filipijnen) nodig. In de Filipijnen krijg je bij aankomst gratis een visum ‘on arrivel’ . Met dit visum mag tot 30 dagen in de Filipijnen verblijven. Je dient wel met een aantal zaken rekening te houden. Wil je langer blijven dan is dat geen probleem maar ook hier zitten een aantal regels en voornamelijk kosten aan verbonden. In dit blog ga ik je precies uitleggen hoe het visum voor de Filipijnen werkt en waar je rekening mee dient te houden en een overzicht van de kosten als je langer dan 30 dagen in de Filipijnen wil verblijven.

Gratis visum on arrival tot 30 dagen verblijf

Nederlanders en Belgen hebben vrije toegang tot de Filipijnen tot 30 dagen. We moeten wel aan twee voorwaarden voordoen:

 1. Het paspoort is tot 6 maanden geldig vanaf de laatste dag dat je in de Filipijnen verblijft
 2. Je moet kunnen aantonen dat je het land ook weer verlaat. Dit kan doormiddel van een doorreisticket of een retourticket. Op Schiphol vragen ze hier vaak ook al naar. Hier wordt streng op gecontroleerd! Weet je nog niet wanneer je de Filipijnen verlaat? Koop dan een goedkoop ticket via https://onwardticket.com/ . Op de website koop je een goedkoop ticket uit de Filipijnen. Dit kan je als bewijs laten zien als uitreisticket.
 3. Vul 3 dagen voor vertrek het formulier in op https://etravel.gov.ph/ . Dit is gratis.
 4. Volledig gevaccineerd met twee goedgekeurde injecties (één injectie, als het het Johnson & Johnson-vaccin met een enkele dosis is) en een geldig vaccinatiebewijs

  OF

  Laat een negatief RT-PCR test zien dat niet meer dan 24 uur voor vertrek is afgenomen

Langer dan 30 dagen in de Filipijnen verblijven

Langer blijven dan 30 dagen is mogelijk. Het is mogelijk om je visum met 29 dagen te verlengen. Je zult dan je visum moeten verlengen en hieraan zitten kosten verbonden. Om je visum met 29 dagen te verlengen betaal je ongeveer 4.000 Peso. Je kan dit ook vooraf in Nederland regelen of  vrij gemakkelijk bij het Bureau of Immigration. 


filipijnen

Visum verlengen in de Filipijnen

Persoonlijk vond ik het makkelijker om mijn visum in de Filipijnen te verlengen. Over het hele land zijn immigratiekantoren (Bureau of Immigration) te vinden en vaak heb je al binnen een uur al een extra stempel in je paspoort. Zo kan je op diverse populaire plekken je visum verlengen: Manila, Cebu, Tagbilaran (Bohol), Dumaquete, Puerto Princesa, Surirgao en Boracay.
Zie hier een volledig overzicht waar je nog meer terecht kunt om je visum te verlengen.

Visa overstay in de Filipijnen

Een visa overstay (langer blijven dan je toegekende tijd) in de Filipijnen kan je beter voorkomen. Ongeacht of je nu een dag te laat bent of bijvoorbeeld twee weken, je zal hiervoor een boete moeten betalen. Ik heb het helaas zelf meegemaakt en moest voor 2 dagen overstay. 1000 pesos extra betalen. Plus de kosten voor een hele maand en een extra fee voor fast delivery. In totaal was ik ruim 4500 pesos kwijt. Dus liever even goed opletten 😀

Tip: Je kunt eigenlijk gelijk al je visum verlengen dus ben je in buurt van een immigratiekantoor wacht er dan niet mee. Hiermee kan je wellicht ook een extra fee besparen.

Hoe lang mag je in de Filipijnen blijven?

Op een toeristenvisum kan je tot maximaal 2 jaar in de Filipijnen blijven. Heel simpel eigenlijk wel, als je maar betaald. Je kunt het visum dan elke keer met twee maanden verlengen of in sommige gevallen met 6 maanden.

Vooraf een visum aanvragen voor de Filipijnen?

Wil je liever geen gedoe dan kan je ook vooraf een visum aanvragen voor de Filipijnen. Dit kan je doen bij het Filipijnse Consulaat in Den Haag of Amstelveen. Als je hier in de buurt woont dat is dit wellicht wel een goede optie om dit vooraf te regelen.

Het visum is 3 maanden geldig vanaf de afgiftedatum en geldt dan voor een toegang van 59 dagen. Je moet dan binnen 3 maanden je verblijf in de Filipijnen plannen. Let er dus op dat je niet te vroeg van te voren al je visum aanvraagt.

Vooraf je visum regelen is in verhouding ook goedkoper. Moet je elders uit het land komen (ik moest anderhalf uur reizen) dan zou ik er nog even over nadenken. Als ik toen had geweten hoe makkelijk het in de Filipijnen gaat dan had ik het niet vooraf in Nederland gedaan.

Langer dan 2/3 maanden in de Filipijnen: ACR Card

Als je langer dan 2 of 3 maanden in de Filipijnen wilt blijven lees dan onderstaand ook even goed.
Na een periode van 2 of 3 maanden ben je verplicht om een ACR Card aan te schaffen, terwijl je hier als reiziger vrij weinig aan hebt. Deze kaart is alleen handig als je wilt gaan vestigen op de Filipijnen en hier kan je onder andere een bankrekening mee openen. Kosten zijn 50 dollar exclusief de kosten voor je visum vernieuwen. Je visum dan verlengen wordt dan een aardig duur grapje.

Na 2 of 3 maanden ?

Ik gaf zojuist al aan dat deze Card betaald moet worden als je langer dan 2 of 3 maanden in de Filipijnen wil verblijven. Waarom 2 of 3 maanden? Op verschillende websites wordt aangegeven dat je na 59 dagen de ACR Card moet aanschaffen. Dit heb ik zelf ook al eens meegemaakt toen ik vooraf mijn visum had geregeld en ik letterlijk toegang had voor 59 dagen.

Ik ben ook een keer voor 2,5 maand naar de Filipijnen geweest en ook nog eens voor een kleine 3 maanden. In beide gevallen heb ik toen niet mijn visum vooraf in Nederland geregeld en hoefde ik toen ook niet voor de ACR Card te betalen na 59 dagen. Heb ik dan twee keer geluk gehad? Of kwam het beter uit omdat mijn eerste entry (29 dagen) “gratis” was en toen daarna pas met 59 dagen heb verlengd. Je zou haast denken dat ze dan niet kijken naar die eerste gratis entry en pas rekenen vanaf het moment dat je voor 59 dagen betaald hebt. Maar officieel wordt er dus op de website vermeld dat je na 59 dagen die ACR Card moet aanschaffen.

Herken jij iets van dit verhaal of zou je graag iets aan toe willen voegen? Laat even een opmerking achter en hopelijk worden we met zijn allen iets wijzer.

Wat zijn de kosten voor een visum?

Er is helaas niet een eenduidig antwoord te geven op de kosten om je visum te verlengen. Alhoewel er op de website wel vaste bedragen worden benoemd, heb ik nog niet vaak hetzelfde bedrag betaalt.

In de Filipijnen werken ze ook graag met fees en die passen de ene keer wel toe en de andere keer weer niet.  Of bij het ene kantoor hebben ze bepaalde regels wel doorgevoerd en bij de andere nog niet. You name it 😃 Het varieert vaak zo’n 500 pesos.

Kosten visum Filipijnen

 • Eerste 29 dagen:                                                         € 0
 • In Nederland aangevraagd voor 59 dagen            € 27 euro
 •  Verlenging in de Filipijnen 30 dagen                     € 38 – 46 euro (2130 /2600 pesos)
 • Tweede verlenging (1mnd)  incl ACR card            € 115 euro
 • Fast delivery visum                                                     € 18 euro (1000 pesos)
 • Boete overstay / te laat verlengen                          € 9-18 euro (500 / 1000 pesos) per dag       

De boete voor overstay is geen vast gegeven per dag. Het lijkt erop dat de ernst op dat moment wordt bepaald en dat ze daar dan een bedrag aanhangen. Ik ben zelf ook een keer te laat geweest met verlengen omdat ik een paar feestdagen over het hoofd had gezien en het immigratiekantoor toen dichtzat. Ik moest toen 500 pesos boete betalen.

Fast delivery wordt er standaard bij gerekend maar je bent niet verplicht. Als jij de tijd hebt om in de volgende dagen langs te komen dan kan je dit bedrag ook besparen.

De verlening met ACR Card heb ik toen gedaan plus 2 maanden visum en heb hier toen maar liefst € 143 euro (7950 pesos) voor betaalt. Schrik er nu nog van als ik dat zo lees.

visum stempels filipijnen

Visa run

Wat je wellicht (beter) zou kunnen doen is een visa run. Een visa run is het land uitgaan en opnieuw weer binnenkomen. Je krijgt dan weer een gratis entry voor 29 dagen. Nu is het helaas niet heel gemakkelijk om even naar een buurland in de Filipijnen te gaan. Dichtstbijzijnde en goedkoopste steden om naar toe te vliegen zijn onder andere Hong Kong of Taipei. Je moet dus wel geluk hebben dat je ook nog een goedkoop retour ticket kunt vinden.

 Ik weet nog niet hoe lang ik in de Filipijnen zal verblijven


Weet je nog niet hoelang je wilt blijven dan zal je toch bij aankomst iets van een uitreisticket moeten tonen.  Sterker nog, op Schiphol wordt hier vaak al naar gevraagd. Ze kunnen je zelfs op Schiphol weigeren als je dit niet kunt aantonen. Weet je dus nog niet wat je verdere plannen zijn dan kan je bijvoorbeeld een goedkoop ticket boeken naar bijvoorbeeld Hong Kong of er zijn hier nog wel meerdere foefjes voor. Je bewijs dat je het land weer zal verlaten mag best een paar maand in de toekomst liggen.

 

Boek nu je vlucht van Amsterdam naar Manilla

Meer lezen over de Filipijnen?

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons