Canigao Island - Het onontdekte pareltje van Leyste

Canigao Island, het onontdekte pareltje van Leyte. Canigao is een super klein tropisch eilandje waar je in een half uurtje omheen kunt lopen. Het midden van dit eiland is tropisch groen bedekt en je zal je verbazen over de diverse tropische vogels die hier om je heen vliegen en hoort kwetteren. Rondom het eilandje alleen maar spierwitte stranden en mooie riffen om te snorkelen. Dat klinkt haast perfect toch!

clear blue water boat kids

Canigao Island

Door de aanwezigheid van de enorme riffen rondom het eiland was Canigao voorheen alleen interessant voor vissers. Het gebied staat ook vooral bekend om de grote hoeveelheden schaaldieren die hier in de wateren zijn te vinden. Ik ben zelf niet zo fan hiervan maar deze delicatessen waren volop aanwezig op dit kleine eilandje.

Er is ook nog een vuurtoren en oud huis van de voormalige vuurtorenwachter. Verder is er niet veel gebeurd op dit eiland en ook niet gebouwd. Sinds een aantal jaar is het eiland toegankelijk voor toeristen en komen hier voornamelijk locals. Canigao Island ligt op 15 miunuten varen uit de kust van Matelom, Leyte.

 

helder water eiland bootje

 

Tegenwoordig is het niet meer toegestaan om te vissen rondom het eiland en is er aan een kant een grote marine sanctuary. Je kunt hier nog wel zien dat de koralen hier vroeger te lijden hebben gehad. Vroeger gebruikten ze helaas veel cyanide om snel veel vis te kunnen “vangen” maar daar heeft het hele ecosysteem behoorlijk onder geleden. Gelukkig weten ze nu beter is dat niet meer toegestaan. Je kunt dan ook duidelijk zien dat de riffen zich weer herstellen.

 

Vooral als je iets verder van het eiland af gaat snorkelen kom je mooie harde en zachte koralen tegen en heel veel vissen in verschillende kleuren en maten. En heb zelfs een paar giant clams ( reuzen kokkels) gezien die ik eerder ook als eens in Camiguin zag.

 

Dat is dus al 1 ding waar je je prima mee kunt vermaken op dit eiland!

 

no fishing sign canigao

 

 

Kamperen, hangmat of toch een huisje op dit mini eiland?

Samen met een vriend heb ik 4 nachten op dit eiland geslapen. We hadden een tent en hangmatten. Die hebben we ook beide gebruikt om te over te nachten. Stiekem vind ik het heerlijk om in een hangmat te slapen! Hangmat (en tent) hadden we zelf meegenomen. Wel een dikke aanrader trouwens! Er zijn heel veel fijne plekjes om te chillen. En wat moet je anders op zo,n eilandje 🙂

 

clear blue water boat kids

 

Er zijn ook twee kamers / huisjes te huur op dit eiland maar de meesten komen hier om te kamperen. Er zijn dan ook tal van tenten te huur. En net als op de camping heb je hier een douche en toilet gebouw. Dit was meer dan prima. Tenminste, als je geen problemen hebt met een bucket shower 🙂 Wil je toch liever in de kamer slapen? Dan kan dat voor 1500 pesos ( €25,-)

 

CR canigao forest

 

Er was ook nog een optie om in een boomhut te slapen maar deze was helaas verouderd en absoluut niet meer veilig. Zou echt tof zijn als ze deze nog weer gaan opknappen.

 

treehouse canigao

 

Wat te doen op Canigao Island?

 

  1. Lekker luieren in je hangmat
  2. Ontdek de verstopte zandbank
  3. Loop een rondje om het eiland
  4. Zwem en snorkel rond het eiland
  5. Geniet van verse vis en schaaldieren
  6. Geniet van perfecte zonsondergangen en een blinkende sterrenhemel

 

1. Lekker luieren in je hangmat

 

Daarom zou ik dus zeker een hangmat meenemen! Doe lekker local en knoop je hangmat om de bomen en geniet lekker van het niets doen. De heerlijke zeewind, wuivende palmbomen, het kabbelende water en prachtige vogels die hier om je heen vliegen. 

 

hammock girl beach

 

 

2. Ontdek de verstopte zandbank

 

Als je een rondje om het eiland loopt zie je al gauw een witte zandbank het water inkronkelen. Prachtig gezicht natuurlijk tegen dat helderblauwe water. Als je hier iets verder het water ingaat zal je met laagwater nog een grote zandbank tegenkomen. Heerlijk om even te poedelen met een perfect uitzicht op het eilandje.

 

white beach blue water girl

 

 

3. Loop een rondje om het eiland

 

Aangezien het een vrijwel rond eiland is kan je ook letterlijk een rondje om het eiland lopen. Door de zee maar ook iets in het binnenland is een zandpad waarbij je dus gelijk in een soort jungle loopt. Lekker verkoelend met de zee aan je zijde 🙂

 

small island leyte

 

 

4. Zwem en snorkel rond het eiland

 

Het water is zo blauw hier dat het constant uitnodigt om een duik te gaan nemen. Ook als je onder water gaat kijken ben je zo ook weer uren verder. Vooral als je iets van het eiland afgaat. Daar zal je steeds meer vis en kleurijker koraal tegenkomen. Een groot gebied nabij het eiland is tegenwoordig een marine sanctuary. Je kunt als je wilt (afhankelijk van je conditie) om het hele eiland heen zwemmen / snorkelen. Als je met de klok mee gaat kom je soms ook nog in kleine stromingen terecht wat het net iets makkelijker maakt 🙂 Vergeet niet je eigen snorkelsetje mee te nemen 🙂

 

https://youtu.be/NAGC1v_5WSA

 

5. Geniet van verse vis en veel verschillende schaaldieren

 

Midden op het kleine eilandje heb je de mogelijkheid om te eten. Er zijn een paar stalletjes met de catch of the day ( lunch en diner) en die gaan ze hier dan op traditionele wijze  voor je klaarmaken. Er zijn ook een paar kraampjes met snacks, drinks, koekjes, alchohol etc etc. Ontbijt kan je hier ook voor je laten maken. Dit is allemaal wel lokaal eten. Er zijn ook barbeques aanwezig mocht je zelf iets willen maken.

 

 

 

 

6. Geniet van perfecte zonsondergangen en een blinkende sterrenhemel

 

Last but definitely not least. Aangezien je hier amper kunstlicht om je heen hebt zal je de kleuren van de hemel nog veel beter kunnen zien. De zonsondergangen waren elke dag weer een feestje evenals de zonsopkomsten. Alhoewel ik die ook nog wel eens gemist heb. Als er geen bewolking is dan zijn de sterren hier ook super goed te zien. Ongelooflijk mooi!

 

 

 

Nog even belangrijk om te vermelden

 

  • Er is hier geen elektriciteit. Een paar keer per dag zetten ze hier een aggregaat aan waardoor er eventjes elektriciteit zal zijn. Je kan in het kleine toeristenkantoortje bijvoorbeeld je telefoon of externe lader opladen.
  • Alles wat je meeneemt naar het eiland dien je ook weer mee terug te nemen. Vooral als het gaat om afval. Wil je je tent doneren dan mag dat natuurlijk. In het haventje van Matalom kan je je afval achterlaten.
  • In verhouding is alles (eten, drinken, snacks) op dit eiland wel een stuk duurder omdat hier alles naar toe vervoert moet worden. Je zou dus eventueel zelf ook wat dingen mee kunnen nemen.

 

 

 

Het kleine marktje en eet gedeelte

 

Hoe reis je naar Canigao Island?

 

Je kunt via verschillende wegen (boten) naar Canigao gaan. Afhankelijk waar je bent. De drie meest voor hand liggende zal ik benoemen.
Vanaf Cebu: Ferry naar Bato / Hilongos. Minivan of jeepney naar Matalom. Geef aan dat ze moeten stoppen bij het haventje om naar Canigao te gaan
Vanaf Bohol – Anda: Vanaf Anda ga je met de bus naar Ubay (eerst naar de hoofdweg laten brengen). Ferry Ubay – Bato. Vanaf Bato met de jeepney naar Matalom (25 minuten). Of je moet geluk hebben met een minivan.
Vanaf Tacloban: Tacloban heeft een vliegveld dus je kunt vanaf vele plekken hier aankomen vliegen. Laat je afzetten bij Van Vans (minivan bedrijf) Pak hier een minivan naar Maasin en vraag of ze willen stoppen in Matalom/port Canigao.

 

 

 

 

Nog meer lezen over de Filipijnen?

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *