Malapascua - Idyllisch eiland en duiken met de voshaai(Tresher Shark)

Malapascua is een klein idyllisch eiland waar duiken bij de meesten boven aan het lijstje staat. Al vele jaren trekken wereldwijd duikers naar dit mooie eiland voor haar prachtige duikstekken. Het meest bijzondere is dat je hier bijna dagelijks de voshaai(tresher shark) kunt spotten. Er hangt een ontzettend relaxte sfeer en je waant je midden tussen de vriendelijke locals. Het is een autovrij eiland zonder wegen. Wegen zijn ook niet nodig want het tropische eilandje is maar 3 bij 1 km. Naast duiken kan je hier ook heerlijk relaxen op mooie witte stranden en zijn er nog een aantal activiteiten te ondernemen.

voshaai

Inhoudsopgave

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen! Wij hopen dat je veel aan onze gratis informatie en tips hebt, en dat je net zo enthousiast wordt over de Filipijnen als ons ❤️

 

Duiken met de voshaai in Malapascua

Het hoogtepunt van Malapascua is voor ons natuurlijk de ontmoeting met de voshaai (thresher shark). Deze bijzondere haai is te herkennen aan zijn lange staart die hij gebruikt om mee te jagen. Een voshaai kan ongeveer 6 meter lang worden.  Wereldwijd is de voshaai te spotten maar dan moet je heel veel geluk hebben. Het bijzondere hier is dat de voshaai bijna dagelijks te zien is bij Monad Shoal. Deze duikstek bereik je in ongeveer 25 minuten varen vanaf Malapascua.

Voshaaien houden van diepe wateren. Ze leven tot wel een diepte van 500 meter. Rond zonsopgang komen ze naar boven op een diepte van 30 meter. Dit is dan ook het perfecte moment om het water in te gaan. De duik bij Monad Shoal is eerlijk gezegd niet de mooiste en best saai.. totdat je de voshaai ziet!

Je gaat een stuk over een plat rif en daar wacht je tot de voshaaien naar boven komen. Je zit daar dan te wachten met meerdere mensen. Beetje anders dan anders maar het voelt wel als een eerste rang zitplaats 😉 Nu maar afwachten.. en gelukkig zien we al vrij snel iets groots op onsafkomen! Hij is nieuwsgierig en komt steeds dichterbij. Tijdens onze eerste duik was het water super helder en konden we de voshaaien goed zien. Daarna volgen er nog een stuk of 8. Wauw! Wat een vette ervaring!

Omdat we deze duik zo indrukwekkend vonden, zijn we de volgende dag nog twee keer gegaan. En daar hebben we geen spijt van! Deze duik waren nog beter dan de dag ervoor. Nog meer voshaaien om ons heen en ze kwamen nog dichterbij. Voor ons staat deze ervaring op nummer 1 van de Filipijnen! 

voshaai

Certificering voor duiken

Mocht je de voshaai willen bewonderen dan dien je te beschikken over een Advanced Open Water certificaat. Gelukkig zijn er op Malapascua genoeg duikscholen waar je dit certificaat kunt halen. Wij hadden hier echter geen interesse in en hebben daarom gekozen voor een andere optie. Het is mogelijk, wanneer je je Open Water hebt, om alleen te gaan voor het Deep dive certificaat. Dit is een onderdeel van de gehele cursus. Op deze manier kan je dan wel een diepe duik maken en heb je alsnog grote kans om de voshaai te zien. Wij hebben dit geregeld bij Malapascua Exotic Island Dive & Beach resort en kunnen ze 100% aanraden. De duikspullen, boot en de instructeurs waren geweldig. 

Boek je liever vooraf een volledig verzorgde duikreis naar Malapascua, dan raad ik je aan om eens kijkje te nemen bij Dive & Travel. Met deze organisatie kan je onder andere terecht bij het prachtige Malapascua Exotic Island Dive & Beach resort. Voor ervaren en beginnende duikers.

Malapascua onderwater diversiteit

Naast Monad Shoal zijn er nog tal van duikstekken die ook zeer de moeite waard zijn. Er liggen verschillende wrakken in het water en Gato Island is ook een niet te missen spot. Tijdens deze avontuurlijke duik zal je onder andere de white tip shark zien en manoeuvreer je door grotten en tunnels.

De enorme diversiteit aan zeeleven in Malapascua kent ook de mandarin fish, diverse nudibranches, pygmy seahorses, frogfish, cuttlefish, prachtige koralen en je kunt hier zelfs het geluk hebben hammerhead sharks of manta rays te spotten. Die laatste 2 heb ik hier helaas niet gezien. Ik hoor wel dat ze er steeds vaker gesignaleerd worden.

Lion fisch

Ken je de onderwaterwereld van Moalboal al? Je kunt hier dagelijks een spectaculaire duik maken met miljoenen sardienen

 

De charme van Malapascua

Malapascua is een super relaxt en klein eiland. Als toerist meng je je al gauw tussen de locals. Aan het lange witte strand vind je veelal de duikresorts maar gelijk daarachter wonen de locals.  Doormiddel van kleine zandweggetjes loop je als ware zo bij hun door de achtertuin/buurt. De vriendelijke bewoners leven hier veelal van visvangst, toerisme en het maken van authentieke Filipijnse bangka’s (boten). Het binnenland van Malapascua lijkt wel een soort duingebied met her en der wat palmbomen en nog meer zandweggetjes om naar de uithoeken van het eiland te komen. De weggetjes zijn goed te berijden met een scooter, alhoewel het niet nodig is deze te huren. De locals nemen je graag (al dan niet tegen een kleine vergoeding) mee achterop. Deze motor -taxi noemen ze een Habal-Habal.

zandweg malapascua

 

Binnenland Malapascua met een Habal-Habal

Hangemaakte boten malapascua

 

Handgemaakte boten

local kids malapascua

 

Local kids

Malapascua van boven

Wat is er nog meer te doen in Malapascua?

Malapascua heeft een paar mooie stranden. Wij verblijven bij Malapascua Exotic Dive Resort en is gelegen aan een heerlijk strand. Ideaal om na een dag duiken even tot rust te komen!

Malapascua strand

Langob Beach

Een ander prettig strand is Langob Beach. Dit strand is helemaal aan de andere kant van het eiland. Wel 3 km verderop 😉 Je kunt er naar toe lopen maar (neem voor onderweg wel genoeg water mee) de locals willen je ook met alle plezier er naar toe brengen met de Habal Habal. Neem ook zelf wat eten en drinken want hier is niet veel te verkrijgen. Ook zijn er nog een paar andere mooie strandjes vinden. Dwaal wat rond hier en je komt echt mooie plekjes tegen. We checken ook vaak  google maps. Handige tool om leuke dingen ontdekken. Of de weg weer terug vinden 😉

Langob beach malapascua

 

Langob Beach

strand malapascua

Kalanggaman Island

Vanuit Malapascua kan je ook een bezoek brengen aan het super idyllische Kalanggaman Island. Dit eiland is een grote witte zandbank met aan het uiteinde een grote tros palmbomen. Daaromheen kraakhelder water! Het duurt ongeveer 2 uur om bij het eiland te komen en kost ongeveer 1000/1500 pesos. Inclusief eten. Bij aankomst moet je nog een fee betalen om het eiland te betreden.

Kalangaman island

Waar verblijf je in Malapascua?

Wij hebben geslapen bij Malapascua Exotic Island Dive Resort en dit heeft onze tijd op Malapascua compleet gemaakt. De kamers liggen aan een prachtig wit strand en met helder blauw water. Daarnaast heeft dit resort alles: de beste duikschool waar wij mee gedoken hebben, heerlijk eten, vriendelijk personeel en hele fijne kamers. Dit resort ligt aan de andere kant van het eiland, maar is met 10/15 minuten lopen te bereiken. 

Malapascua verblijf Exotic Dive Resort
Uitzicht kamer Malapascua Exotic Dive Resort


Hoe reis je vanaf Cebu City naar Malapascua?

Malapascua ligt op een kleine 20 minuten varen vanaf het grote eiland Cebu. Vanaf Cebu City (Northern Bus Terminal) kan je met de bus (Ceres Liner) naar Maya. Je bent ongeveer 4 tot 5 uur onderweg en het kost rond de 200 pesos. In Maya is een kleine haven waar je de oversteek naar Malapascua kunt maken. Dit kost 100 pesos. In Malapascua is geen pier. Je komt gewoon aanhoppen op het strand. Bij aankomst staan locals te wachten om je koffers of tassen van de boot te halen. Ze halen je tas/koffer voor je uit de boot en vragen daar dan 20/50 pesos voor 😉 Zorg in ieder geval dat je kleingeld hebt. Wees niet te gierig en laat een local je spullen van de boottillen. 

Liever een privé taxi? Wij kunnen Dixter aanraden! Heel aardige guide die je maar al te graag alles over de Filipijnen uit wilt leggen. Je kunt hem een appje sturen( +639959331664) of op Facebook een bericht sturen

Check hier je vlucht van Ams- Cebu
Meer lezen over vette onderwaterwereld bestemmingen?


Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons

2 reacties

  1. Je krijgt helemaal zin in een duikvakantie met dit mooi geïllustreerde blog. Vooral mijn vriend is een duikfanaat en moet elk scheepswrak gezien hebben. We zetten De Filipijnen op de verlanglijst voor wanneer Corona achter ons ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *