voshaai

Malapascua is een klein idyllisch eiland waar duiken bij de meesten boven aan het lijstje staat. Al vele jaren trekken wereldwijd duikers naar dit mooie eiland voor haar prachtige duikstekken. Het meest bijzondere is dat je hier bijna dagelijks de voshaai kunt spotten. Er hangt een ontzettend relaxte sfeer en je waant je midden tussen de vriendelijke locals. Het is een autovrij eiland zonder wegen. Wegen zijn ook niet nodig want het tropische eilandje is maar 3 bij 1 km. Naast duiken kan je hier ook heerlijk relaxen op mooie witte stranden en zijn er nog een aantal activiteiten te ondernemen.

Duiken met de voshaai in Malapascua

Het hoogtepunt van Malapascua is voor velen een ontmoeting met de voshaai (thresher shark). Deze bijzondere haai is te herkennen aan zijn lange staart die hij gebruikt om mee te jagen. Een voshaai kan ongeveer 6 meter lang worden.  Wereldwijd is de voshaai te spotten maar dan moet je heel veel geluk hebben. Het bijzondere hier is dat de voshaai bijna dagelijks te zien is bij Monad Shoal. Deze duikstek bereik je in ongeveer 25 minuten varen vanaf Malapascua.

Voshaaien houden van diepe wateren. Ze leven tot wel een diepte van 500 meter. Rond zonsopgang komen ze naar boven op een diepte van 30 meter. Dit is dan ook het perfecte moment om het water in te gaan. De duik bij Monad Shoal is eerlijk gezegd niet de mooiste en best saai.. totdat je de voshaai ziet!

Je gaat een stuk over een plat rif en dan langs een steile muur laat je je naar beneden zakken tot 30 meter diepte. Daar beneden aangekomen is er een touw gespannen waar je niet verder mag. Je zit daar dan te wachten met meerdere mensen. Beetje anders dan anders maar het voelt wel als een eerste rang zitplaats 😉 Nu maar afwachten.. en gelukkig zie ik al vrij snel iets groots op me afkomen! Hij is nieuwsgierig en komt steeds dichterbij. Het water is die dag niet super helder maar ik kan de voshaai gelukkig heel goed zien! Daarna volgen er nog paar (of misschien wel dezelfde :p) Wauw! Wat een vette ervaring!

voshaai

Certificering voor duiken

Mocht je de voshaai willen bewonderen dan dien je te beschikken over een Advanced Open Water certificaat. Gelukkig zijn er op Malapascua genoeg duikscholen waar je dit certificaat kunt halen. Ook is het mogelijk wanneer je je Open Water hebt om alleen te gaan voor het Deep dive certificaat. Dit is een onderdeel van de gehele cursus. Op deze manier kan je dan wel een diepe duik maken en heb je alsnog grote kans om de voshaai te zien. Ik ben zelf voor de gehele Advanced Open Water gegaan en heb daardoor nog meer mooie duiken kunnen maken rondom Malapascua. En natuurlijk had ik daarna mooi het Advanced certificaat in the pocket 😉 Er zijn diverse duikscholen op Malapascua te vinden.

Boek je liever vooraf een volledig verzorgde duikreis naar Malapascua, dan raad ik je aan om eens kijkje te nemen bij Dive & Travel. Met deze organisatie kan je onder andere terecht bij het prachtige Malapascua Exotic Island Dive & Beach resort. Voor ervaren en beginnende duikers.

Malapascua onderwater diversiteit

Naast Monad Shoal zijn er nog tal van duikstekken die ook zeer de moeite waard zijn. Er liggen verschillende wrakken in het water en Gato Island is ook een niet te missen spot. Tijdens deze avontuurlijke duik zal je onder andere de white tip shark zien en manoeuvreer je door grotten en tunnels.

De enorme diversiteit aan zeeleven in Malapascua kent ook de mandarin fish, diverse nudibranches, pygmy seahorses, frogfish, cuttlefish, prachtige koralen en je kunt hier zelfs het geluk hebben hammerhead sharks of manta rays te spotten. Die laatste 2 heb ik hier helaas niet gezien. Ik hoor wel dat ze er steeds vaker gesignaleerd worden.

Lion fisch

Ken je de onderwaterwereld van Moalboal al? Je kunt hier dagelijks een spectaculaire duik maken met miljoenen sardienen

 

De charme van Malapascua

Malapascua is een super relaxt en klein eiland. Als toerist meng je je al gauw tussen de locals. Aan het lange witte strand vind je veelal de duikresorts maar gelijk daarachter wonen de locals.  Doormiddel van kleine zandweggetjes loop je als ware zo bij hun door de achtertuin/buurt. De vriendelijke bewoners leven hier veelal van visvangst, toerisme en het maken van authentieke Filipijnse bangka’s (boten). Het binnenland van Malapascua lijkt wel een soort duingebied met her en der wat palmbomen en nog meer zandweggetjes om naar de uithoeken van het eiland te komen. De weggetjes zijn goed te berijden met een scooter, alhoewel het niet nodig is deze te huren. De locals nemen je graag (al dan niet tegen een kleine vergoeding) mee achterop. Deze motor -taxi noemen ze een Habal-Habal.

⇒ Houd er rekening mee dat er in Malapascua niet gepind kan worden!

zandweg malapascua
Binnenland Malapascua met een Habal-Habal
Hangemaakte boten malapascua
Handgemaakte boten
local kids malapascua
Local kids
hangmat malapascua

Wat is er nog meer te doen in Malapascua?

Malapascua heeft een paar mooie stranden. Het hoofdstrand Bounty Beach (hier bevinden zich ook de meeste resorts) vond ik persoonlijk niet de mooiste. Een aantal jaren geleden raasde er een heftige oorkaan over het eiland. De orkaan heeft toen veel schade aangericht. De hotels en huizen zijn weer opgebouwd maar aan de palmbomen is dat nog goed te zien. Op Bounty beach liggen vele bootjes in het water wat het voor zwemmen iets minder geschikt maakt. Af gezien daarvan is het heerlijk slenteren langs dit strand en kan je binnen hoppen bij de vele leuke eettentjes, barretjes en resorts.

Langob Beach

Het strand waar ik wel het ultieme bounty-strand gevoel had was Langob Beach. Dit strand is helemaal aan de andere kant van het eiland. Wel 3 km verderop 😉 Je kunt er naar toe lopen maar (neem voor onderweg wel genoeg water mee) de locals willen je ook met alle plezier er naar toe brengen met de Habal Habal. Neem ook zelf wat eten en drinken want hier is niet veel te verkrijgen. Ook zijn er nog een paar andere mooie strandjes vinden. Dwaal wat rond hier en je komt echt mooie plekjes tegen. Ik check ook vaak  google maps. Handige tool om leuke dingen ontdekken. Of de weg weer terug vinden 😉

Langob beach malapascua
Langob Beach
strand malapascua

Cliffjumping Lapus Lapus Cliff

Cliffjumping bij Lapus Lapus Cliff. Deze ruwe hoek van het eiland bestaat uit grote rotsen en veel groen. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht over het kraakheldere water en de verderop gelegen eilanden. En met een hoogte van 12 meter is springen nog een redelijke uitdaging toch?!

Kalanggaman Island

Vanuit Malapascua kan je ook een bezoek brengen aan het super idyllische Kalanggaman Island. Dit eiland is een grote witte zandbank met aan het uiteinde een grote tros palmbomen. Daaromheen kraakhelder water! Het duurt ongeveer 2 uur om bij het eiland te komen en kost ongeveer 800 pesos. Inclusief eten. Bij aankomst moet je nog een fee betalen om het eiland te betreden.

Kalangaman island

Waar verblijf je in Malapascua?

Al met al ben ik bijna 2 weken op Malapascua geweest. Ik heb een ontzettend fijne tijd gehad bij Villa Sandra. Mede doordat zij vele gezonde en vegetarische gerechten op de menukaart hadden staan. Daarnaast was er een gezellige sfeer en bevind het hostel zich midden en een woonwijk. Op nog geen 3 minuten lopen van het strand. Toen ik uiteindelijk had besloten om voor mijn Advanced Certificaat (duiken) te gaan mocht ik gratis slapen bij Little Mermaid Dive Resort.Booking.com

Sunset Malapascua
Sunset view vanaf het dak bij Vila Sandra


Hoe reis je vanaf Cebu City naar Malapascua?

Malapascua ligt op een kleine 20 minuten varen vanaf het grote eiland Cebu. Vanaf Cebu City (Northern Bus Terminal) kan je met de bus (Ceres Liner) naar Maya. Je bent ongeveer 4 uur onderweg en het kost rond de 150 pesos. In Maya is een kleine haven waar je de oversteek naar Malapascua kunt maken. Dit kost 100 pesos. In Malapascua is geen pier. Je komt gewoon aanhoppen op het strand. En wees je bedacht op een kleine ‘geoorloofde’ scam’ als je hier bij aankomt. Ze halen je tas/koffer voor je uit de boot en vragen daar dan 20/50 pesos voor 😉 Zorg in ieder geval dat je kleingeld hebt.

Check hier je vlucht van Ams- Cebu


Meer lezen over vette onderwaterwereld bestemmingen?

2 antwoorden
  1. Natalie
    Natalie zegt:

    Je krijgt helemaal zin in een duikvakantie met dit mooi geïllustreerde blog. Vooral mijn vriend is een duikfanaat en moet elk scheepswrak gezien hebben. We zetten De Filipijnen op de verlanglijst voor wanneer Corona achter ons ligt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *