Baler - Surfen in het gemoedelijke stadje vlakbij Manilla

Baler is een klein stadje ten noorden van Manilla en trekt veel mensen uit de stad die hier in het weekend graag naar toe gaan. De jonge generatie komt hier voornamelijk om te surfen. Voor zowel beginners als gevordenen is Baler een perfecte plek om te surfen. Baler en omgeving zijn zeker de moeite waard. De kustlijn is hier wat ruwer. Grote rotspartijen, kiezelstranden, zwarte en witte stranden. Ook zijn er diverse watervallen te vinden voor een verfrissende duik.

Surfen in Baler

De omgeving van Baler telt 8 surfspots en de golven kunnen hier reiken tot een 2 meter hoog. In Baler worden ook nog jaarlijks surfkampioenschappen gehouden en is het bekend geworden vanwege de bekende surfscene in Apocalyse Now (1974) dat hier is opgenomen.

 

Toen ik aankwam in Baler was het heel slecht weer, de golfen waren ruw en “messy” en er kon niet gesurft worden, helaas. De regen, storm kan je haast wel zeggen, hield ruim 3 dagen aan en eindelijk op dag 4 kwam de zon tevoorschijn. s’ Ochtends werd ik al vroeg uit mijn bed getrokken. Iedereen was super exited en als gekken werden alle spullen gepakt. Met 3 volgepakte tricycles vertrokken we naar Secret Beach. Secret beach is een mooie baai en die dag waren er goede golven. Ik had een surfles genomen (350 pesos/ €7) omdat het ondertussen een tijdje geleden was dat ik had gesurft. Het was fijn tips te krijgen en een beetje hulp met peddelen was natuurlijk ook niet verkeerd. Gelukkig ging het goed en wist ik nog een paar golfen te pakken. Riding a wave is such a good feeling!

 

surfen Baler

 

Secret spot – Baler

 

Local social feelings

Baler is ook een perfecte plek om locals te ontmoeten. Het hostel (Circle hostel) waar ik verbleef zat het er vol mee. En dat was reuze gezellig! Ze ontvangen je open armen en vinden het maar al te leuk om je op weg te helpen met surfen maar ook bijvoorbeeld met Filipijns koken. Ze houden van eten en willen dit maar al te graag met je delen. Samen koken en de locale markt bezoeken behoort hier dan ook tot de mogelijkheden. Wil je het toch wat meer luxe en/of een prive kamer, dan heeft Baler zeker nog meer te bieden.

 

 

Omgeving van Baler

 

Als je even genoeg hebt van het surfen of juist van afwisseling houdt, kan je in Baler verschillende dingen ondernemen. De vuurtoren is een mooie plek om mee te beginnen. Vanaf Baler Town is het ongeveer 30 minuten met de tricycle. Zelf een scooter huren is natuurlijk ook een optie. De klim naar de vuurtoren die bovenop een heuvel staat is vrij pittig (er is geen pad) maar je wordt beloond, het uitzicht is prachtig! Zeer de moeite waard dus. Onderweg naar de vuurtoren vind je ook 1 van de watervallen. Deze waterval is ongeveer 35 meter hoog. Je kan er een stukje langs omhoog klimmen en op ongeveer 1/3e van de waterval kan je lekker poedelen in een naturel pool met hard naar beneneden vallend water. Er is nog een waterval aanwezig die ook zeer de moeite waard is. Deze is nog groter. Maar vanwege de enorme hoeveelheid regenval was het voor mij helaas niet toegestaan hier naar toe te gaan. Onderweg wanneer je langs de kustlijn rijdt zie je ook nog prachtige ruwe rotsformaties uit het water steken.

 

waterval Baler

 

Waterval Baler

 

vuurtoren Baler

 

Onderweg naar de vuurtoren

 

 

Hoe kom je in Baler?

 

Vanaf Manilla kan je in ongeveer 6 uur in Baler zijn. Er gaan verschillende bussen. De joy-bus is de snelste bus. Het busstation bevindt zich in Cubao dit is ongeveer 45 minuten met de taxi van Malate of Mekati. Je kunt ook met de trein naar Cubao busstation. Die stopt hier precies. Maar let op dat hier heel veel bussen vertrekken en dat het gebied van stations erg groot is. Je kunt ook met de Genesis bus gaan maar dit raad ik af. Maar mocht er geen andere mogelijkheid zijn (zoals ik op de terugweg) dan is dat dus ook een optie. Duurt wel een paar uur langer. Check de tijden vooraf en alvorens een ticket kopen kan ook geen kwaad. Of zorg dat je ongeveer 2 uur van te voren er bent.

 

 

Booking.com

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk om te lezen

 

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons

Eén reactie

  1. Nou je hebt een mooi uitgebreid en beeldend verhaal geschreven! De prachtige foto’s maken het verhaal compleet. Lijkt mij ook wel een geweldig land om in te reizen! Veel plezier toegewenst met reizen en ik zal je verhalen wel blijven lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *