Lake kayangan

Coron is het noordelijkste puntje van Palawan en naast dat het een prachtig tropisch paradijsje is zijn hier ook vele dingen te doen. Coron staat onder andere bekend om het wrakduiken van indrukwekkende Japanse schepen die hier in de Tweede Wereldoorlog gezonken zijn. De nabij gelegen eilanden met witte stranden die omringt zijn met prachtige kalkstenen rotsformaties en helder turquoise zeewater zijn een lust voor het oog. Coron is dan ook een perfecte plek om te gaan eilandhoppen. Lake Baracuda en Lake Kayangan zijn een van de meest Instagrammable spots van de Filipijnen en die vind je hier. Ook kan je hier onder andere duiken/snorkelen met een heel bijzondere diersoort en zo zijn er nog een aantal bijzondere plekken in de wateren van Coron.

Coron

Coron is een van de hotpots van de Filipijnen. Dit eiland, dat eigenlijk Busuanga heet, is te vinden in het noordelijke puntje van Palawan. Coron is een gedeelte van het grote eiland waar de meesten verblijven in of rondom Coron Town. De mooie stranden en meren die kan je met diverse tours bezoeken in Coron Bay en Island.

Coron Town is een levendig stadje waar verschillende bars en restaurants te vinden zijn. Ook kan je hier gezellig aanschuiven bij de locals om verschillende soorten streetfood te proberen. De Filipijnse delicatesse “balut” (een gekookt ei met een embryo van 19/21 dagen) is hier ook te verkrijgen. Ik had het voornemen dit te gaan proberen, maar ik durfde het toch aan!
In Coron Town maar ook net buiten de gezellige drukte zijn genoeg slaapplekken te vinden. Zelf heb ik iets buiten het stadje geslapen in het Kaba Kaba Cottage Resort. Dit was een verademing na de chaotische drukte in Manilla. Ik had hier een eenvoudig privé bamboehuisje met een goed bed. Vanuit mijn huisje keek ik uit over Coron Bay. Wat wil een mens nog meer!

Meer hoteltips voor onder andere Coron vind je hier

View coron bay
View Coron Bay
streetfood coron
Streetfood Coron Town

Eilandhoppen Coron

Coron is omringt met geweldige eilanden en grote kalkstenen rotsformaties, onbewoonde eilanden met witte stranden en kristalhelder water. Boek een tour langs de eilandjes of laat je droppen op een eiland om hier je eigen Robinson gevoel te ervaren.
Zet in ieder geval Banol Beach en Twin Lagoon op je lijstje! Ook zou je eventueel vanuit of rondom Coron een meerdaagse boottrip kunnen doen. Of je vaart dan van Coron naar El Nido of je kunt alleen de Calamian eilanden groep aandoen.

Meer lezen over Palawan?

little white beach limestone
Coron Islandhopping
super blauw water, wit eiland boot aanmeren
Meerdaagse eilanden tour

Barracuda Lake

Barracuda lake is een bijzonder meer dat in een voormalige krater ligt. Het is ongeveer 40 meter diep en het water is kraakhelder. Omringt door grote rotsformaties geeft dit een prachtig mooi zicht. Je kunt hier heerlijk gaan zwemmen, snorkelen en cliff jumping!

Duiken Barracuda Lake


Je kunt ook duiken in Barracuda Lake. Dit schijnt een hele bijzondere ervaring te zijn vanwege de thermocline. Thermocline betekent dat het water uit 2 lagen water bestaat. Het bovenste gedeelte (enkele meters) is zoet water en daaronder is het zout water. De bovenste laag water is rond de 28 graden maar hoe dieper je gaat hoe warmer het water wordt. De temperatuur loopt op tot 38 graden. Je kunt je goed voorstellen dat een duik in dit kraakhelder warme water een unieke ervaring is. Daarbij schijnt het zicht op de onderwaterrotsen die zeer diep naar beneden gaan, heel bijzonder te zijn. Al met al wordt dit door vele mensen als een duikplek gezien die je niet mag missen! En als je geluk hebt kan je nog een barracuda spotten 😉

vrouw view coron bay

Kayangan Lake

Lake Kayangan heeft een schitterend mooi uitzicht. Ik had al veel plaatjes op internet gezien en hier wilde ik dan ook heel graag naar toe. En het heeft me zeker niet teleurgesteld!
Je kunt hier gemakkelijk komen door een tour in Coron Town of bij je hostel te boeken. Een prive bootje regelen kan ook maar dan ben je natuurlijk wel iets duurder uit. Vanuit Coron Town is het ongeveer 20 minuten met de boot. Aankomen bij de lagoon is al een geweldig plaatje. Omringt door hoge rotsformaties en kraakhelder water. Wat een prachtige omgeving. Lake Kayangan is voorzien is van enkele bamboe aanlegsteigers die tegen de rotsen zijn aangebouwd. Het fantastische uitzichtpunt is bereikbaar middels een steile klim van traptreden gemaakt door de rotsen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Vergeet je flesje water en camera niet! Zorg dat je hier aan het einde van de middag bent en deze plek is dan zo goed als alleen van jou.

Lake kayangan
Lake Kayangan

Snorkelen met Dugongs

Grote kans dat je nog nooit van een Dugong hebt gehoord. Dat had ik sinds een paar maanden geleden ook niet. Het is een soort zeekoe die ongeveer 4 meter lang is. De dugong eet voornamelijk zeegras en bevindt zich meer in de ondiepe wateren aan de westkant van het grote eiland Busuanga. Deze eco tour kan je boeken (of meer info) via het blog dieren spotten in de Filipijnen.

dogong coron

Wrakduiken in Coron

Coron staat vooral bekend als een van de beste plekken ter wereld voor wrakduiken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier 24 Japanse schepen gezonken door een gigantische luchtaanval van de Amerikanen. De bekendste wrakken zijn:

  • Akitsushima. Een groot oorlogsschip van 118 meter lang met een kraan om vliegtuigen uit het water te hijsen. Dit wrak ligt tussen Culion en Busuanga eiland dichtbij Manglet eiland. Het schip ligt op haar zijde en het trekt grote scholen giant batfish en barracuda aan.
  • Irako. Irako wordt gezien als de beste van alle wrakken aangezien deze nog helemaal intact is. Het is de thuisbasis van veel schildpadden en enorme groupers! Wanneer je de machinekamer betreedt wordt je verrast door veelal moray eels en de lionfish.

Hoe reis je naar Coron?

Coron is te bereiken per vliegtuig of de boot. Vanaf Manilla vlieg je onder andere met Cubu Pacific in 45 minuten naar Busuanga. Check hier je vlucht van Manila naar Busuanga. Er gaat ook een boot vanuit Manilla, deze tocht doet er 14 uur over. Let op, deze ferry vaart maar twee keer per week. Kosten hiervan zijn P1800. Check 2go.com voor meer informatie.  Sinds 2016 gaat er een ferry tussen Coron en El Nido (Palawan) De fast ferry brengt je in 3,5 uur vanaf El Nido naar Coron en de normale ferry doet er 6 tot 8 uur over.

Voor vertrektijden, prijzen en tickets klik hier

Nog meer lezen over de Filipijnen?
Booking.com