Ifugao rijstterrassen - Banaue en Batad

De Ifugao rijstterrassen worden ook wel het ‘achtste wereldwonder’ en ‘de trappen naar de hemel’ genoemd. De rijstterrassen kunnen beschouwd worden als ware kunstwerken. Ze zijn geheel met de hand aangelegd in een tijd dat er nog geen machines beschikbaar waren. De Ifugao rijstterrassen en de gelijk genaamde Ifugao-stam bestaan al zolang onze jaartelling loopt. De totale oppervlakte van de rijstvelden in de Ifugao provincie is ruim 6400 m2 en torent 1700 meter boven het zeeniveau uit. In deze prachtige uitgestrekte omgeving liggen verschillende dorpen waar de rijstvelden en oude cultuur te bewonderen zijn. 

rijstvelden filipijnen

Ifugao stam

De Ifugao zijn een van de 70 inheemse bevolkingsgroepen in de Filipijnen. Ze leefden in het verleden voornamelijk van de rijstbouw. De Ifugao leven voornamelijk in de gelijknamige provincie Ifugao.  Samen met vijf andere stammen uit de regio worden ze ook wel aangeduid met de verzamelnaam Igorot.

Koppensnellers

De Ifugao zijn net als de andere stammen van de Igorot berucht vanwege hun verleden als koppensnellers. Koppensnellen is het afsnijden en meenemen van iemands hoofd. Dit ritueel behoort tot de oudsten ter wereld. De laatste incidenten hebben plaatsgevonden begin 20e eeuw

Rijstvelden Banaue 

Het meest spectaculaire deel van de rijstvelden vind rond Banaue en Batad. Dit is tegenwoordig een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Filipijnen en het gebied werd in 1995 door de UNESCO op de lijst van werelderfgoed geplaatst.  

Vanuit knusse bergdorpje Banaue kan je verschillende dagtours en trekkingen regelen om deze prachtige omgeving te gaan bewonderen. Zo heb ik een dagtrekking gedaan midden door de immense en op dat moment knalgroene rijstvelden. Waarbij we eindigden in een heerlijke hotspring. De volgende dag hebben we op eigen houtje de bekende view points bezocht en konden we ook zelf de rijstvelden inlopen voor nog meer spectaculiare views. 

groene rijstvelden bergen en dal

Batad

Batad is een klein stukje verderop van Banaue en valt ook onder de immense Ifugao rijstterrassen. Er zijn hier geen wegen en ook maar een paar plekken waar je kunt verblijven. Zeer unieke plek en dan ook lang niet zo druk als in Banaue. Vanuit Batad kan je zelf op pad gaan tussen die immense rijsvelden of je neemt een gids vanuit je verblijf. Met een hike van ongeveer 1,5 uur kan je ook de indrukkende Tappiya waterval bezoeken die circa 30 meter hoog is.

Wanneer kun je het beste de rijstterrassen bezoeken?

Het gehele jaar door zijn de rijstterrassen te bezoeken. Elke periode heeft zo zijn charmes. Als de jonge rijstplantjes net gepland in zijn schittert het water in al zijn etappes door het vallei. Wat later in het seizoen kleurt alles diepgroen (maart/april/mei) en tegen de oogsttijd veranderd de kleur in goudgeel (juli/augustus).  Een van de beste uitzichten heeft men vanaf het viewpoint enkele kilometers noordwesten van Banuae.

Hoe reis je naar Banaue?

Vanuit Manilla – Cubao busterminal, gaan er rechtstreeks nachtbussen naar Banaue. Deze vertrekken ’s avonds rond 21 uur en de rit duurt circa 9 uur. Je daar gewoon je ticket kopen maar online is dit ook te regelen. Is het nu niet gelukt met een ticket, dan kan je ook de bus pakken naar Baguio en vanuit daar weer verder reizen. Busticket is ongeveer 600 pesos. Check je vlucht van Amsterdam naar Manilla.

Wil je door naar Batad? Dan kan je vanuit Banaue (waar de bus stopt) met een tricycle door naar Batad. Dit kost ongeveer 400 pesos. In verhouding dus een stuk duurder dan de gehele busrit.

Let op! Het is vaak koud en behoorlijk regenachtig en mistig in dit gebied. Denk dus aan warme kleding of zelf een regenjas.

Igorot jongetje traditioneel

Verblijftips Banaue & Batad

hutjes tussen de rijstvelden

Hiwang Native House & Viewdeck
Een klein stukje net buiten Banaue midden tussen de rijstvelden met prachtige uitzichten en rust.
Tweepersoonskamer (max 4) vanaf €36 euro

guesthouse rijstvelden

Batad Transient House
Midden tussen de rijstvelden van Batad met een ongekend mooi uitzicht.
Eenpersoons bugetkamer vanaf €12 euro

Ben je nog op zoek naar de perfecte route waarbij je ook deze geweldige rijstvelden kunt zien? Check dan de route “In een maand alle hotspots van de Filipijnen“.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen…

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons