Wat neem je mee op reis naar de Filipijnen?

Je bent je reis aan het voorbereiden naar de Filipijnen en je vraagt je af wat je allemaal mee moet nemen? Welke spullen zijn een must en welke zijn gewoon heel erg handig? Neem je een backpack mee of reis je met een koffer? Wat te doen tegen die vervelende jetlag. En als je gevoelig voor lawaai bent moet je ook zeker daar iets voor meebrengen want er zijn heel veel hanen in de Filipijnen! Hieronder een lijst met mijn favoriete spullen om het jou zo plezierig mogelijk te maken en niet de ongemakken hoeft te ervaren die ik in het verleden had.

 

Palawan-ideale-reisroute

Backpack

Allereerst is het handig om te beginnen met een backpack. Een koffer is ook wel te doen maar vanuit mijn eigen ervaring zie en merk ik dat een backpack stukken gemakkelijker is. Deze is namelijk flexibel en kan je makkelijker mee krijgen in minivans en boten bijvoorbeeld. Ook kan het regelmatig voorkomen dat er alleen zandweggetjes zijn en een zandstrand als “haven” waar je aankomt. Mijn eerste backpack was de Nomad 65 LTR. Een perfecte backpack die erg comfortabel zit. Veel vakjes, een voorlader (must) en onderlader, waardoor je alles erg overzichtelijk kunt houden.

Na een aantal jaar (maanden) werd ik toch een beetje moe van al dat gesleep. Je neemt altijd meer mee dan is (ik tenminste) en dat is best zonde van al dat gesleep toch? Dus ik stapte over op een 36 L backpack. Ja, dat is bijna de helft minder. Maar dit formaat kan ook mee in de handbagage dus uiteindelijk scheel het ook nog in de kosten 🙂 En dan heb ik het nog niet eens over het plezier van een veel lichtere backpack! En deze kan je op je rug dragen en achter je aan trekken. Ideaal! 

Packing cubes

Hier kan ik dus echt niet meer zonder! Hoe ideaal is het om alles te kunnen ordenen en dan weer netjes in je backpack (koffer) te kunnen stoppen en er weer uithalen. De Ikea heeft hier trouwens ook een goede set van!

Toilettas / organizer

Wij (mannen en vrouwen) nemen vaak redelijk wat toiletartikelen mee en daarvoor heb je een goede en slimme toilettas nodig. Elke reis had ik weer een andere omdat ik nooit tevreden was of hij overleefde het niet. Nu heb ik de perfecte toilettas ontdekt! De toilettas/organizer is super handig en ook makkelijk mee te nemen in je backpack en overzichtelijk te gebruiken.

Dry bag

Je gaat naar de Filipijnen en je gaat ongetwijfeld ook eilandhoppen of reizen in een kleinere bumby boot. Dan raad ik je echt aan een drybag mee te nemen. Hiermee houd je waardevolle spullen droog en kan je bijvoorbeeld gewoon met je camera op dat mooie strand komen!

Rashguard

Een rashguard is een longsleeve van sneldrogend en zacht materiaal. Het biedt perfecte bescherming tegen de zon wanneer je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent. Vooral in de Filipijnen kan je gemakkelijk verbranden omdat de zonkracht hier vele malen hoger is dan we in Nederland/België gewend zijn. Bij het dragen van een rashguard heb je ook minder last van eventueel prikkend plankton of kwallen die je in het water kan tegenkomen.

Goede zonbescherming crème

Voor mij als surfster en zonaanbidder is een goede zonbescherming erg belangrijk. Vooral in het water verbrand je vele malen sneller. Maar ik vind het minstens zo belangrijk dat het product ook niet schadelijk is voor het milieu. Vooral voor het koraal is het belangrijk een eco -zonnebrandcrème te gebruiken. Islandtribe is voor mij de perfecte zonnebrandcrème. Ik gebruik de stick met factor 50 op mijn gezicht en verbrand zelfs met een paar uur surfen niet. Het blijft dus heel goed zitten in het water maar ook als je bijvoorbeeld zweet op je voorhoofd door het warme Filipijnse klimaat. En ook de crème blijft goed zitten en beschermt tegen zonverbranding.

Melatonine / jetlag

Het tijdsverschil met de Filipijnen en Nederland is in onze wintertijd 7 uur en in onze zomertijd 6 uur. Reizen door en naar verschillende tijdzones kan je bioritme behoorlijk ontregelen. Daar kan ik echt dagen tot een week last van hebben. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Allereerst heb ik gemerkt dat ik het snelst herstel als ik in de ochtend aankom in de Filipijnen. In het vliegtuig schakel ik alvast over op de Filipijnse tijd. Wanneer het daar tijd om te slapen is neem ik melatonine en probeer ook wat te slapen. Bij aankomst stel jezelf dan gelijk zoveel mogelijk bloot aan daglicht en probeer de hele dag wakker te blijven. Je lichaam zal zich dan sneller resetten. Als het in de avond bedtijd is neem dan vooral de eerste paar dagen ongeveer een uur voor die tijd melatonine. Je geeft je (verstoorde) lichaam een seintje dat het bedtijd is en dat helpt jou zeker makkelijker in te slapen. Ik maakte eens de fout om pas in de avond aan te komen in de Filipijnen en ik had geen melatonine bij me. Ik heb serieus bijna een week niet kunnen slapen voor 3 uur ’s nachts. Heel vervelend!

Oordoppen

Ben jij net als ik gevoelig voor geluid? Dan raad ik je zeker aan om oordoppen mee te nemen! In de Filipijnen stikt het van de hanen en die gaan met zijn allen flink tekeer vanaf 4/5 uur in de ochtend al. Zonder al die hanen kan het soms alsnog vrij lawaaiig zijn in de Filipijnen. Het leven komt hier vroeg op gang, motorbikes en jeepney’s scheuren hier dan al aardig door de straten. Maar ook als je in hostels gaat slapen zijn oordoppen haast onmisbaar. Tip voor slapen in een hotel in de stad: vraag naar een kamer op de hoogste verdieping.

Universele reisstekker

In de Filipijnen heb je een stekker met platte poten nodig. Maar soms kan je ook gewoon onze stekker (rond) in het stopcontact steken. Leuk om te weten maar je wil natuurlijk wel altijd elektriciteit gebruiken dus ik raad je aan een wereld stekker te kopen. Ben je gelijk klaar als je ook nog van plan bent om naar andere landen te gaan.

Stekkerdoos met verlengsnoer

Erg handig (vooral in hostels) is een stekkerdoos met verlengsnoer. Helemaal als je veel apparaten tegelijk moet opladen en er is maar 1 stopcontact aanwezig. Of helemaal geen een. Dan is deze stekkerdoos ook weer makkelijk om te delen met elkaar. Het verlengsnoer kan weer handig zijn zodat je gewoon lekker op je bed kunt liggen wanneer je aan het laden bent en je telefoon wilt gebruiken 🙂 Of misschien moet je iets doen op je laptop en zit het stopcontact net iets te ver van je tafel.

Powerbank

Wat als de elektriciteit niet werkt of je bent een paar dagen aan het eilandhoppen waarbij je soms helemaal geen elektriciteit hebt? Dan is het natuurlijk super handig om een powerbank achter de hand te hebben! Ook hier heb ik al diverse van gehad en weet nu dat goedkoop echt duurkoop is. Waar je vooral op moet letten is de opslagcapaciteit en het amperage. Voor opslagcapaciteit zou ik minimaal 8000 (circa 3 keer volladen van telefoon) nemen en het amperage van minimaal 2.0 nemen. Het amperage staat voor de snelheid van opladen en het weer afgeven. 2.0 is te vergelijken met een snelle lader.

Lonely planet

Vooral tijdens mijn eerste reis naar de Filipijnen vond ik het erg fijn om de Lonely planet achter de hand te hebben. Veel tips en informatie over de bestemming en wat er bijvoorbeeld nog in de buurt te vinden is. Zeker omdat niet alles online is te vinden en het internet kan soms ook tergend traag zijn in de Filipijnen.

Sarong / hamamdoek

De sarong of een hamamdoek is ook echt een must. Ik gebruik het als wikkeljurk, deken, handdoek en strandlaken.

Ducktape

Huh, ducktape?! Ducktape kan echt super handig zijn voor vele dingen. Zo plak ik bijvoorbeeld veel te koude airco’s af, dicht ik een gat in de aanwezige klamboe of hang ik bijvoorbeeld mijn eigen sarong op als gordijn 🙂 Ik neem niet zo’n hele grote rol mee maar ik rol ongeveer 40 cm op zodat ik een klein pakketje heb.

Potje kruiden

Als je gewend bent om kruidig en pittig te eten dan zal je denk ik heel blij zijn met deze tip! In de Filipijnen is de smaak van het eten vrij neutraal (vooral in de Visayas). Voor mij was het eten vaak te flauw en was ik ontzettend blij dat ik bij mijn volgende trips een potje kruidenmix had meegenomen! **In de regio Bicol en Leyte is het eten wel een stuk pittiger en meer smaak naar mijn mening.

potje garlic kruiden

En slippers niet te vergeten!

Je kunt natuurlijk “genoeg” – en eerlijk gezegd veel goedkoper slippers kopen in de Filipijnen maar bij aankomst wil je eigenlijk gelijk al slippers aan. Op je gympies door de hete stad zwalken op zoek naar slippers is niet echt een aanrader. En daarnaast – deze geld wel alleen voor vrouwen- kan het best lastig zijn om leuke slippers te vinden in jou maat (38 plus…) want de Filipijnse vrouwen hebben veel kleinere voeten. Zo heb ik een keer een week zonder slippers gelopen in Siargao omdat ik niet in mijn maat kon vinden.

En wat moet je juist in de Filipijnen kopen?

Muggenspul. Daar hebben ze diverse merken en die werken allen veel beter dan wat wij hier hebben. OFF is een aanrader. Kan je zo gauw niet een winkel hiervoor vinden dan verkopen ze ook hele kleine zakjes voor eenmalig gebruik bij de Sari – Sari store. Of als je niet zoveel nodig bent is dat ook wel handig.

palmboom zee voeten slippers

Life is better with flipflops 🙂