[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k5ki1xr9′ admin_preview_bg=”]

De paarden van vulkaan Taal

De vulkaan Taal die precies een week geleden is uitgebarsten waarvan het Alert Level nog steeds op 4 staat – het een na hoogste risico level, laat immens trieste sporen na. Level 4 betekent dat er (nog steeds)  grote kans is op een uitbarsting binnen enkele uren of dagen. Ruim 70.000 mensen zijn ondertussen geëvacueerd en ondergebracht in onder andere speciale evacuatie centra’s en kerken. Rondom de vulkaan en dit is tevens het leefgebied van vele Filipino’s – zijn complete gebieden bedolven onder een dikke laag as en is onbewoonbaar verklaard. Vulkaan Taal was tevens een populaire toeristische trekpleister. Om toeristen een handje de vulkaan op te helpen komen werden er vele paarden ingezet en voor de locals was dit een vorm van inkomen.

Aan het lot over gelaten

De mensen konden gelukkig op tijd wegkomen maar naar schatting zijn er zo ongeveer 1000 (tot 3000) paarden achtergelaten. En natuurlijk zijn er niet alleen de paarden achtergelaten maar ook vele andere dieren zoals; honden, katten, varkens, kippen, koeien en noem maar op. Deze pagina wil ik in het bijzonder toewijden aan de paarden van Taal omdat zij zo nauw verbonden waren met het toerisme en het tevens een wat bittere nasmaak heeft..

Het gebied mocht niet betreden worden

Gelukkig zijn er na een paar dagen toch vele locals en vrijwilligers van de organisatie PAWS teruggegaan naar het eiland. In totaal hebben ze, verspreid over meerdere dagen nu 70 paarden kunnen redden. Dat is geweldig natuurlijk. Maar 70 van de 1000 paarden (er wordt ook gesproken over 3000 paarden maar exacte cijfers kan ik niet echt bevestigd krijgen) is ergens ook heel triest. De paarden die het overleefd hebben en gered zijn, zijn er heel slecht aan toe. Bedolven onder het as, de luchtwegen vol met deze giftige as, schroeiplekken, uitgedroogd en getraumatiseerd (als ze dat al niet waren) stonden ze daar helemaal aan hun lot overgelaten. De beelden spreken boekdelen.

https://youtu.be/m8unnGrp5c4

horse of taal
Fotocredit: Philipine Star – Walter Bollozos

Omdat de vulkaan in een meer ligt was het extra lastig om de paarden van het eiland te krijgen. Een voor een met een bootje en iets later hadden ze een grotere boot tot hun beschikking en zelfs iets gemaakt waarmee ze de paarden naar het vaste en veilige land konden krijgen. Ook was het officieel niet toegestaan om terug te gaan naar het gebied,  Alert Level 4 was en is nog steeds van toepassing. Uiteindelijk waagden de mensen toch enigszins hun leven om de paarden en ook andere dieren te gaan redden.

gered paard van taal vulkaan
Fotocredit: Philipine Star – Walter Bollozos

Taal Vulkaan, de paarden en het toerisme

Wat mij dus vooral aan het hart gaat is dat deze paardjes dag in dag uit keihard moesten werken om toeristen de vulkaan op te brengen. Ik ben hier zelf nog niet geweest maar heb hierover diverse verhalen gehoord en beelden gezien. Persoonlijk kan ik heel slecht tegen dit soort dingen en juich ik dit ook nooit toe. De paarden van Taal hadden een triest leven. Vast en hopelijk niet allemaal maar velen werden vaak met hardere hand gedwongen om de vulkaan op te gaan met veel te zware toeristen op hun rug. Ze waren ondervoed en als ze iets mankeerden kregen ze niet de zorg die ze nodig hadden en toch moesten ze alsmaar op en neer blijven gaan. Organisatie PETA schoot al regelmatig te hulp om de paarden te verzorgen en de locals in te lichten hoe ze met de paarden om moesten gaan.

Het doel van deze steunpagina

Het eerste en enige waar ik aan kon denken was dat ik deze arme paarden die het overleefd hebben niets meer dan het allerbeste wens. Het enige dat ik nu wens is een goed herstel met alle zorg en liefde die ze nodig hebben. En daarna hopelijk een fijne plek waar ze niets meer hoeven te doen. De locals hebben hier geen geld voor dus mijn doel is om middels deze steunpagina geld in te zamelen voor deze dappere paardjes die het overleefd hebben.

Volgende week ga ik zelf naar de Filipijnen en heb mijn hulp aangeboden bij de organisatie PAWS. Ik zal daar ongeveer een week blijven en meehelpen bij deze organisatie. Ik hoop dan ook dat ik een mooi bedrag kan overhandigen zodat de paarden van Taal niets tekort zullen komen. Wellicht dat er ook iets van de opbrengst gaat naar de andere dieren.

Via Puur Filipijnen wil ik jullie persoonlijk op de hoogte houden hoe het gaat en wat er met de donaties gebeurd.

Steun jij de paarden van Taal?

Doe nu een donatie

Totaal: € -

Header Fotocredit: Philipine Star – Walter Bollozos
[/av_textblock]