Zwemmen met walvishaaien in de Filipijnen

In de Filipijnen heb je diverse mogelijkheden om met die geweldige walvishaaien te zwemmen. De eerste keer dat ik dit mocht doen was in Mexico. Echt een onvergetelijke ervaring!  Zo indrukwekkend mooi en vriendelijke dat deze haaien zijn. Een walvishaai kan tot 18 meter lang worden met een gewicht van circa 15.000 kg!  Het is dan ook de grootste vis ter wereld. In dit artikel: waar en wanneer kan je beste met walvishaaien zwemmen.

walvishaaien

In welke maanden kan je met walvishaaien zwemmen?
Vanaf december tot en mei heb je meeste kans om een walvishaai te spotten.

Walvishaaien migreren

Walvishaaien migreren steeds naar plekken waar voedsel te vinden is. Ze eten voornamelijk plankton, kril en kleine visjes.  Ze prefereren een watertemperatuur van rond de 26 graden en zijn dan ook voornamelijk te vinden in de tropische wateren rondom de evenaar. Walvishaaien zwemmen ook graag aan de oppervlakte van het water. In een gestaag tempo van ongeveer 5 km per uur bewegen zij zich voort door het water. Hierdoor is het heel waarschijnlijk dat je de walvishaaien in hun natuurlijke omgeving kunt zien en met ze mee kunt zwemmen.

Bron foto: Wikipedia

Waar kan ik met walvishaaien zwemmen?

Voor zover ik weet zijn er 3 plekken in de Filipijnen waar je in het seizoen haast gegarandeerd met walvishaaien kunt zwemmen. De 2 bekendste plekken zijn Donsol en Oslob. Oslob zou ik persoonlijk meer dan afraden. Hier worden de walvishaaien gevoerd en blijven ze het hele jaar door op deze plek. Hierdoor migreren de walvishaaien niet en wordt het het eco systeem voor deze beesten gigantisch verstoord. Ze eten heel eenzijdig en planten zich niet meer voort. Daarnaast is het een enorm toeristische attractie geworden. Hordes met mensen die continue om de walvishaaien heen zwemmen. Ze aanraken, bootjes die er per ongeluk tegenaan stoten. Te gek voor woorden natuurlijk! Dus AUB niet aan bijdragen.

Donsol en walvishaaien

In Donsol ga je op zoek naar de walvishaaien in zijn natuurlijke omgeving. Het lijkt hier een stuk vriendelijker te gaan. Maar helaas zijn er ook over deze plek veel negatieve verhalen. De touroperators hebben wel strenge regels maar deze worden helaas niet altijd nageleefd. Ook teveel mensen en bootjes om een walvishaai. Wat ik je hier wel kan aanraden is om te gaan duiken hier met de walvishaaien. Dit kan je doen in Manta Bowl (Ticao Island) en waarbij je dan ook nog kans hebt om mantaroggen te spotten!

donsol whaleshark

Eco-vriendelijk met walvishaaien zwemmen

Een wat minder bekende plek en tevens de beste plek is naar mijn mening is Padre Burgos en Pintuyan (Southern Leyte). Je kunt hier de walvishaaien spotten grofweg van november tot mei. In deze periode migreren ze hier langs de kust. In Padre Burgos kan je bijvoorbeeld bij Peters Dive Resort deze eco-tour regelen. Vlakbij Pinuyan, op het aangrenzende Panaon Island vind je Pintuyan Beach Resort waar ze ook  snorkel tours organiseren en tevens duikexcursies.

Hoe gaat een tour om met walvishaaien te zwemmen?

Voor de whalesharktour ga je ’s ochtends al vroeg op pad.  De kans is dan het grootst is om ze te zien. Met een klein groepje; de bootman en de ‘spotter’ (hij ziet van ver al een walvishaai) ga je de zee op, op zoek naar de walvishaaien. Zodra er een walvishaai in het vizier komt maak je je klaar en op het teken van de spotter ga je rustig het water in. De spotter vertelt jou welke kant je op moet kijken en zwemmen. Vaak zie je dit enorme gevaartes ook zelf al wel aan de oppervlakte liggen! Je plonst vanaf de boot de zee in, steekt je hoofd onder water en dan komt het moment waar je zolang op hebt gewacht; het zien van een walvishaai! Het is dat ik een snorkel in mijn mond had, anders viel mijn mond wijd open van verbazing en bewondering. Wauww, wat zijn ze groot en indrukwekkend mooi. Probeer vooral rustig te blijven. Je kunt dan echt tientallen meters met ze meezwemmen (mits je een goede conditie hebt ;)). Echt een waanzinnig mooie ervaring!

Hoe kom je in Padre Burgos?

Vlieg van Ams naar Manilla. Je kunt vanaf Manilla vliegen naar Tacloban(vanaf 30 eur). Vanuit daar kan je met de bus via Maasin naar Padre Burgos. Het is ook mogelijk om vanaf Cebu met de ferry naar Ormoc te reizen en dan over land via Maasin naar Padre Burgos.

Hoe kom je in Pintuyan?

Je kunt vanaf Manilla vliegen naar Tacloban. Vanuit daar kan je met de bus naar Pintuyan. Reistijd is circa 5 uur.

Doorreistip: Pak hier de ferry naar Lipata, dichtbij Surigao City en van hieruit kan je verder naar Siargao Island.

Nieuwste berichten

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons