Sagada - Hip en avontuurlijk bergdorpje met hangende doodskisten

Sagada is een hippe en bijzondere bestemming. Het veelzijdige dorpje ligt midden in het berggebied van de Mountain Province. Hier stikt het van de grotten, hoge kliffen, rivieren, watervallen en groene valleien met her der hangende doodskisten. Sagada town is ontzettend knus en gezellig met vele leuke restaurantjes met goed en gevarieerd eten. Deze plek is even totaal iets anders dan de tropische eilanden met wuivende palmbomen maar zal je zeker doen verrassen.

hangende doodkisten sagada

Inhoudsopgave

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen! Wij hopen dat je veel aan onze gratis informatie en tips hebt, en dat je net zo enthousiast wordt over de Filipijnen als ons ❤️

Sagada – Mountain Province

Op het grote eiland Luzon helemaal in het noorden van de Filipijnen is Sagada te vinden. Midden in het enorm uitgestrekte berggebied. De tocht er naar toe is al fantastisch. Sagada is heel goed te combineren met Banaue en Batad. Het kleine dorpje Sagada is vooral bekend geworden om haar bijzondere hangende doodskisten en overweldigende natuur. 

kerk sagada

wandelpad sagada

Wat is er te doen in Sagada?

In Sagada moet elke toerist zich melden bij het toeristen centrum en dien je een Environmental fee te betalen. Ook is het niet toegestaan om alleen het gebied te gaan verkennen. Je moet altijd met een gids op pad omdat er in het verleden onder andere minder respectvol is om gegaan met dit heilige en spirituele gebied. Daarnaast willen ze ook meer controle hebben over eventuele milieuvervuiling.

Hanging Coffins – Lumiag Burial Cave 

De main attractie zijn toch wel de hangende doodskisten. Vanuit het centrum van Sagada loop je in ongeveer 15 minuutjes er naar toe. Ik heb dit gecombineerd met een hike / tour van een paar uur waarbij je ook de prachtige en behoorlijk ruige natuur in gaat.

Duizenden jaren lang hadden de mensen van de Cordilleras (stam in Mountain Province) de traditie om hun doden ter rust te leggen in hangende doodskisten aan de hoge kalkstenen kliffen in Echo Valley. Door middel van sterke touwen werden de uit het hout gesneden kisten zo hoog mogelijk opgehangen.

De gedachte hierachter is dat de lichamen hiermee dichter bij hun voorouderlijke geesten zal brengen. Ouderlingen of mensen die hoge posities in de stam bekleedden, werden hoger op de rotsen geplaatst als ze eenmaal dood waren. Er hangen nu nog zo’n 200 kisten in dit gebied. Best bizar om dit te zien.

Onze gids liet zelfs nog een paar hele oude kisten zien die naar benden waren gevallen. Deze kisten waren voor de helft open en op hun manier zo netjes mogelijk opgeborgen in kleine grotten – maar je kon gewoon het skelet zien liggen. Best wel creepy..

Echo tour

Deze tour brengt je langs de hangende doodskisten en gaat daarna verder door het geweldige vallei met gigantische grotten, spelonken, rotspartijen , watervallen en riviertjes en prachtige rijstvelden. Klimmen en klauteren door groten, over de immense keien en gegarandeerd natte voeten krijgen. Deze tour is echt een aanrader.

rotsen hike sagada

Echo valley sagada cliff

bloem echo valley sagada


Bomod – Ok Falls

Deze hike duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Je gaat door het prachtige berg gebied en heel veel rijstvelden. Om vervolgens uit te komen bij een enorme waterval.

Omod ok waterval sagada

Kiltepan Sunset view

Kiltepan view is de beste plek om de zon zien op te komen. Tussen het wolkendek en de bergen kan je hier genieten van een fantastische zonsopkomst. In de maanden april, mei en juni heb je de meeste kans op een heldere lucht. In de andere maanden is het over het algemeen meer bewolkt en mistig weer. Vanuit het centrum van Sagada loop je hier naar toe. Zorg dat je hier sowieso om half 5 bent, de zon zal ongeveer rond 05.15 uur opkomen. Koffie , thee en een simpel ontbijtje kan hier gekocht worden. En trek iets warms aan!

 Photo by chicheyani zsoid from Pexels

Sagada Town

Sagada, het kleine dorpje midden tussen de bergen van de Mountain Province -kan goed aansluiten in het rijtje van meest chille dorpjes in de wereld. Ik moest hier wel een beetje aan Pai (Thailand) denken maar dan (nu) nog een stukje rustiger. Het is hier een stuk frisser dan je op de eilanden en dat vinden de meesten toch best een hele verademing. 

Eten in Sagada

Omdat het klimaat hier een stuk beter is en de grond meer vruchtbaar kunnen ze hier veel meer verschillende soorten groenten en fruit verbouwen. Dit ga je ook zeker terug vinden op de menukaarten hier. Waar het in elders in de Filipijnen lastig is om goede variatie in groente te vinden kom je hier niks te kort.

In deze regio hebben ze de beste vers gemaakte yoghurt. Ook dit is moeilijk te verkrijgen elders in de Filipijnen. De Yoghurt House is dan ook de favoriet in Sagada! Proef ook de beroemde cheesecake van Lemon Pie House. Zij zijn enorm bekend geworden door hun huisgemaakte cheesecake. Voor een goed diner raad ik je Sagada Brew aan. Na een aantal maanden alleen maar Filipijns eten at ik hier een overheerlijke pesto pasta met allemaal verse ingrediënten. En vergeet niet het Strawberry Cafe. Hier hebben ze vele toetjes en smoothies met uiteraard – aardbeien en daarnaast serveren ze voornamelijk Filipijns eten met een westers tintje.

Het lijkt erop dat ook veel om eten draait in Sagada… En dat is ook zo en ik hou er van!

Hoteltip Sagada

Agape Log Cabin
Gezellig en nete cabin met privé kamers en een dormroom.
Grote gemeenschappelijke ruimte met restaurant en uitzicht op de bergen. Beoordeling: 8,8
Privé kamer 2 personen: vanaf 22 euro
Bed in dormroom: 10 euro

Check hier voor meer info of andere accommodaties in Sagada

Hoe reis je naar Sagada?

Sagada is op verschillende manieren te bereiken. Je kunt rechtstreeks vanuit Manilla naar Laoag City maar ook vanuit Banaue/Batad, Baguio of Bontoc.
In Manilla kan je vanaf Cubao busterminal met Coda Lines rechtstreeks naar Sagada.
Vanaf de andere plaatsen gaan er bussen en minivans.
Banaue – Sagada is ongeveer 3 uur reizen.

Check hier je vlucht van Amsterdam naar Manilla

Let op…

Reizen door dit gebied is nog wel een dingetje. Voor mensen met hoogtevrees kan dit nog wel eens lastig zijn. Je slingert met vele S-bochten door dit enorme landschap waar je vaak via een strakke helling naar benden kunt kijken. Houd er ook rekening mee dat het hier een heel stuk kouder is. Vooral in de maanden december, januari en februari (de koelste maanden van de Filipijnen) is het hier soms echt koud. Neem dus echt iets warms mee! Pinnen is hier trouwens ook erg lastig. Neem ook voldoende cash geld mee.

Ga je liever iets meer georganiseerd op reis? Check dan bijvoorbeeld onderstaande tour met 1 overnachting in Sagada (incl. waterval, hangende doodskisten, echo tour) en de heen en terug reis vanaf Manilla. Of regel alvast een plek in de VIP bus, ook vanaf Manilla.


Retourticket Filipijnen nu vanaf €907
Check nu deze Vliegtickets

Nieuwste berichtenKim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen!

De prachtige stranden, watervallen en vooral de mensen. Telkens proberen we op zoek te gaan naar nieuwe en bijzondere plekjes.

Via onze blog willen wij je informeren en enthousiasmeren over dit prachtige land.

Volg ons

4 reacties

  1. Hmm, ieh, dat ziet er eng uit. Wel heel bijzonder. Ik heb dit nog nooit eerder ergens gezien. Indrukwekkend!
    Ik zou daar alleen toch niet echt lekker liggen, ook al zou ik er niks meer van merken.

    1. Ja bijzonder was het zeker! Ik betwijfel ook of het wel zo lekker ligt daar, haha. Maar vind de gedachte erachter wel wat hebben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *