Camiguin - Een ongerepte groene oase van vulkanen en strand

Met een omtrek van maar 80 kilometer vind je hier toch maar liefst 7 vulkanen. Deze groene oase met her en der uitrijzende vulkanen leveren vooral langs de kust prachtige plaatjes op. Camiguin wordt hierdoor nog wel eens vergeleken met Hawaii. En dat klinkt niet verkeerd he. In het midden van deze prachtige groene oase vind je nog een aantal watervallen, waarvan Katibawasan wel 75 meter hoog is. Hot- en coldsprings , een zwart zandstrand en uiteraard ook spierwitte stranden met fantastische uitzichten op de vulkanen. Een Sunken Cemetery waar Giant clams te vinden zijn in een prachtige koralentuin.

Kim en Wessel Puur Filipijnen

Hi! Wij zijn Kim & Wessel!

Twee reizigers die hun harten zijn verloren aan het prachtige land Filipijnen! Wij hopen dat je veel aan onze gratis informatie en tips hebt, en dat je net zo enthousiast wordt over de Filipijnen als ons ❤️

Hibok Hibok vulkaan op Camiguin

Het bijzondere aan Camiguin is dat het eiland de meeste vulkanen heeft per vierkante meter waar dan ook ter wereld. Het zijn over het algemeen allemaal slapende vulkanen. De grootste vulkaan, Hibok Hibok heeft in 1950 voor de laatste keer een uitbarsting gehad. Vandaag de dag is deze vulkaan een prachtig gebied om verschillende flora en fauna te ontdekken en zelfs te beklimmen tot aan de top. Het schijnt een pittige klim te zijn. In de groene oase baan je je een weg naar boven waar je ongeveer 5 uur mee bezig bent. Ik heb het helaas niet zelf kunnen doen omdat er erg veel regen was tijdens mijn verblijf op Camiguin. Ik ontmoette een sportief stel en die bleken achteraf haast een week spierpijn te hebben gehad van deze klim. Maar het was zeer de moeite waard!

Camiguin bezichtigen vulkaan
 Rondrijden over de flanken van de vulkanen in Camiguin

Door de vulkaanuitbarsting hebben de stranden rondom het eiland een zwart/donker grijze kleur. Dit geeft een bijzonder effect met het blauwe water en de geweldige groene natuur. Op Camiguin is ook een heel bijzondere boom te vinden. De “Eucalyptus deglupta”, beter bekend als de Rainbow Tree. Er vallen regelmatig kleine stukken schors van de boom, waardoor je het groene hars aan de binnenkant kan zien. Dit groene hars verandert van kleur en hierdoor krijgt de boomstam felle kleuren als geel, blauw, paars en oranje en groen. Ik dacht dat ik de vulkaan zou moeten beklimmen om deze boom te kunnen zien maar hij stond gewoon op het terrein van het resort waar ik dagelijks kwam! 🙂 En later (toen ik goed keek ;)) zag ik de bomen nog op meer verschillende plekken. Maar, ze zijn alleen maar te vinden in het zuiden van de Filipijnen. Erg bijzonder!

Rainbow tree Camiguin
 Rainbow tree Camiguin

 

Camiguin verkennen

Ook hier deed ik dat weer met een scooter. Bij aankomst in de haven kon ik gelijk een scooter huren van iemand. Het komt met regelmaat voor dat je gewoon een scooter huurt van een local. Vooral als een eiland nog niet heel toeristisch is. En zo kan deze persoon ook nog iets verdienen. Dat is voor de meesten ook niet al te makkelijk. Vanuit de haven kon ik gelijk naar Laguna lodge rijden, (25 minuten) ik had hier een kamer gereserveerd voor de eerste 2 nachten. Hele was mooie plek met nipa hutten (traditionele Filipijnse bamboe huisjes) aan een blauw/groen meer (Tanguines Lagoon) met uitzicht op de vulkanen en de zee.

Tanguines Lagoon
 Tanguines lagoon vanaf Laguna lodge

De wegen zijn erg goed in Camiguin. Je kunt tot hoog in de bergen rondrijden op steile kronkelweggetjes en langs geweldige mooie kusten. Mocht je de bergen in gaan rijden neem dan iets warms mee want het koelt gigantisch af daarboven. Draag in Camiguin trouwens ook een helm (vooral in Mambajao Town) want ze controleren hier met regelmaat. Dit is overigens het eerste en enige eiland waar ik dit meemaakte op de Filipijnen! Ik was eigenwijs en kreeg een boete van 1000 pesos. En nog afgezet ook nog 😉

Tanguines Lagoon

Tanguines lagoon is een men-made meer. Het heeft een mooie blauw groene kleur en je vindt hier een kleine viskewekerij. Deze behoort tot het beste vis restaurant van Camiguin, J & A Fishpen restaurant. Zeker een een dikke aanrader om hier te gaan eten. Mocht je van een beetje adrenaline houden, dan kan je vanuit het vulkanisch gebergte met een zipline in behoorlijk tempo het meer over “vliegen”. Het restaurant organiseert dit voor je.

Katibawasan Falls

Katibawasan Falls is de hoogste waterval van Camiguin. Met een hoogte van maar liefst 75 meter klettert het water vanuit het vulkanisch gesteente naar beneden de rock pool in. Hier kan je ook in zwemmen. Daarnaast ben je omringt met door een oase van groen begroeide rotsen en prachtige bloemen zoals onder andere wilde orchideeën. Echt een weelderig paradijsje. Het kan heel goed dat je hier de enige toerist bent. Dat geluk had ik wel. Ga je in het weekend dan zal je wat meer Filippino’s treffen.

Katibawasan Falls camiguin
 Katibawasan Falls
Tuasan Falls

Tuasan Falls is iets minder spectaculair maar zeker de moeite waard. Geniet van het stromende water, beetje voetje baden in het verfrissende water of een verfrissende plons. Ik had het geluk hier een super leuk Filipijns gezin te ontmoeten die mij heel graag nog meer plekken van het eiland wilden laten zien. Ze brachten me onder andere naar een super leuk tentje genaamd BeeHive. Hier hadden ze allemaal zelfgemaakte biologische producten. Ijs van onder ander dragonfruit, macadamia/chocolate cookies, honing, koffie, wafels, (ja, de eigenaar was Belgisch) chocolade en een erg goede lunch en dinerkaart. Hier werd ik erg vrolijk van! De BeeHive is te vinden in Catarman, aan de West kant van het eiland.

 BeeHive

Tuasan falls camiguin

Sunken Cemetery

Dit klinkt wel een beetje creepy he. In 1871 was dit nog een begraafplaats maar door een aardbeving in datzelfde jaar is de grond dieper de Bohol Zee ingezakt. Er kwam later nog een vulkaanuitbarsting achteraan en die heeft ook de oude Spaanse kerk meegenomen richting de zeebodem. Het kruis steekt nu nog prominent boven het water uit. Nu is dit een populaire plek om te gaan snorkelen en duiken. Het is een grote koralentuin met veel gekleurde visjes. Maar het meest bijzondere hier zijn de Giant Clams. Google translate: Reuzen mossel. Dit zijn enorme schelpen in prachtige blauwe/groene kleuren die open en dicht klappen als je dichterbij komt.

Van de kerk en de begraafplaats zijn ook nog wel dingen te zien. Onder andere nog een heel groot betonnen kruis die horizontaal op de bodem ligt. Bizarre omgeving wel, maar wel erg mooi! Het water is hier niet al te diep dus dat is perfect voor snorkelen. Ga wel op een zonnig moment want anders is het allemaal wat lastiger te zien. Je moet wel samen met begeleider het water in. Hiervoor betaal je een klein bedrag. Je vindt de Sunken Cemetery ook aan de Noordelijke westkant in Bonbon.

sunken cemetery camiguin

zeeslang sunken cemeraty camiguin
 Slang 🙂
giant clam camiguin sunken cemetery
 Giant Clam Camiguin
 
Hot- en Coldsprings

Deze heb ik beide helaas niet zelf kunnen bereiken. De Ardent hot spring is te vinden op de flanken van de Hibok Hibok vulkaan ter hoogte van Yumbing. De natuurlijke bron bestaat uit 5 baden en in het warmste gedeelte kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden.
Santo Niño Cold Spring is een natuurlijke koude bron waarvan het water komt stromen vanuit Mt. Mambajao en wordt gefilterd door lagen mineralen van de berg. Dit water is dan ook kraakhelder en de locals geloven dat een uur badderen in het water hen 10 jaar jonger maakt. Jammer dat ik die even gemist heb 😛

Viewpoint Mount Vulcan

Wanneer je bij de Sunken Cemetery bent geweest kom je automatisch langs dit vieuwpoint. Weer een prachtig uitzicht over zee en groene vulkaan. Het is de perfecte plek om hier de zonsondergang te bekijken. Neem zelf wat drinken mee want er is hier helemaal niks verder.

sunrise mount vulcan camiguin

Walkway to the Old Vulcano

Er is een trap naar boven gemaakt om mount Vulcan te beklimmen. In ongeveer 30 minuten ben je boven. Kost even wat moeite maar je wordt wel beloont met weer een prachtig uitzicht. Tijdens Pasen is het hier een grote happening want het is ook een soort bedevaartoord voor gelovige mensen.

Omliggende eilanden: Mantqiue Island en White Island

Een kleine 200 meter uit de kust van Camiguin zijn twee prachtige eilandjes te vinden. Het bijzondere hiervan is dat deze stranden spierwit zijn en beide een fenomenaal uitzicht hebben op het vulkanische eiland Camiguin.

white island uitzicht camiguin
 Uitzicht vanaf White Beach

White Island is eigenlijk alleen een grote zandbank. Een prachtig mooie witte zand kronkel door het heldere blauwe water. Naast Paras Beach Resort is een kleine haven waar je tegen betaling naar White Island wordt gebracht. Je spreekt dan vooraf af hoelang je wilt blijven. Het is ongeveer 5 minuten varen en het kost 500 pesos per boot. Zwemmen was helaas niet iets te ver 😉 Neem genoeg water en zonnebrandcrème mee want er is helemaal niets op het eiland, zelfs geen palmboom om onder te schuilen.

Mantique Island is een klein eiland waar nog een aantal vissers wonen. Ze leven vooral van de visserij en handel in zeewier. Als toerist kan je hier genieten van een super mooi strand met kraakhelder blauw water. Snorkelen kan je perfect rondom dit kleine eilandje doen en je hebt grote kans om schilpadden te spotten. Snorkel dus niet vergeten! Ook duiken is hier mogelijk maar dit wordt vanaf Camiguin geregeld. Kurma Eco Beach lodge is een uitstekend resort waar je dit kunt regelen en ook kunt verblijven. Op Mantique Island is er wel gelegenheid om eten en drinken te halen. Maar neem voor de zekerheid wat water mee want het kan bloedheet zijn op dat eiland. Ook kan je rondom het eiland lopen en zien hoe de bewoners leven. Het is dan ook zeker een aanrader om hier een dag naar toe te gaan.

Om hier te komen zal je eerst een stuk naar de andere kant van het eiland (Camiguin) moeten rijden (of laten brengen). Vlakbij de Benoni ferry terminal is een kleine haven waar je heen en weer kunt naar Mantique Island. Ook hier spreek je vooraf af hoe lang je wilt blijven. Dit kost ook ongeveer 500 pesos per boot.

Mantique island uitzicht camiguin

boot naar mantique island

zeewier drogen camiguin
 Zeewier te drogen voor de verkoop

Waar verblijf je op Camiguin?

De meeste hotels, lodges en guesthouses vind je Mambajao. Dit is het noorden van Camiguin. Er zijn veel verschillende soorten accomodaties te vinden voor erg goede prijzen. Ik heb maar 1 dorm/hostel kunnen vinden maar die vond ik niet de moeite waard omdat ik voor 400 pesos een prive kamer had pal aan het strand inclusief ontbijt 🙂 Sabacajan resort, basic maar prima! Het is naast Kurma Eco Beach Lodge waar ze super lekker (vegetarisch) eten hebben, yoga lessen op het strand maar ook bieden ze prachtige bungalows, free-diving (courses) en duikenexcursies aan. Laguna Lodge was ook erg mooi maar daar viel ’s avonds helaas niet zoveel te beleven.

Booking.com

sabacajan resort camiguin
 Sabacajan Resort
Uitgaan, eten en drinken

Camiguin heeft een uitgaansleven. In de hoofdstad Mambajoa zijn een aantal bars waar flink gefeest wordt met toeristen, expats en veel locals. Hier kan je ook een aantal goede restaurants vinden. Maar zoals ik al eerder aangaf is het ook de moeite waard om naar J & A fishpen restaurant te gaan, BeeHive en Kurma. Ik at ook heel vaak bij een local eettentje aan de overkant van de straat van mij resort. Deze vrouw was echt super lief en gezellig, elke dag maakte ze vers eten en vond ze het maar al te leuk als je daar gezellig bleef kletsen.

Vlakbij het haventje om naar White Beach te gaan vind je ook nog een heel groot restaurant. Hier heb je een enorme keus uit Filipijns en Westers eten. Het eten was daar ook erg goed.

Hoe kom je in Camiguin?

Camiguin is heel makkelijk te bereiken. Je kunt vanaf Manilla of Cebu rechtstreeks vliegen naar Camiguin. Het vliegveld bevind zich in Mambajao. Vanaf Bohol (maar ook Mindanao) kan je met de boot. Deze trip duurt ongeveer 3 uur. In Bohol stap je op de ferry in Jagna (Anda) en je arriveert in Balbagon (Mambajao).

Ik ben vanuit Camiguin doorgereisd naar Mindanao en ging vanaf de Benoni ferry terminal (andere kant van het eiland) naar Balingoan. Aangekomen in Mindanao kan je je natuurlijk weer alle kanten opspreiden. Let er wel op dat je hier in Mindanao (het zuiden) bent en dat deze omgeving wel rood gekleurd op de kaart van veiligheid staat. Werkelijk betreft dit alleen het noord-westelijke gedeelte. Ik ging via deze weg naar Siargao en heb mij geen moment onveilig gevoeld. Andersom is deze route natuurlijk ook te doen.

vliegen naar camiguin
 Vliegen naar Camiguin
 i love camiguin
 Yes i do <3
 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *