anda bohol

Bohol staat bekend om haar mysterieuze Chocolate Hills, het super schattige Tarsier aapje, ook wel het Filipijnse spookdiertje genoemd en Panglao Island.  Panglao Island heeft zijn beste tijd wel gehad (sorry) en gelukkig is Anda prachtig mooi en ongerept gebleven! Anda heeft echt super mooie stranden en een ontzettend relaxte sfeer. Vanuit hier kan je ook gemakkelijk naar de Chocolate Hills en het Tarsier aapje. De route is juist vanaf Anda nog vele malen mooier! Anda is een gemeente in het Zuid- oostelijke deel van Bohol. Het heeft met recht de mooiste stranden van Bohol. Ongerept, vol met palmbomen en amper toeristen. Naast deze stranden kijk je in Anda en omgeving je ogen uit hoe weelderig groen het hier om je heen is. Groen bedekte heuvels, aan de voet uitgestrekte rijstvelden en daarom heen weer prachtige jungle. Kleine verstopte dorpjes en super vriendelijke mensen. Echt unspoiled en must see!

 

Bohol  1.0

Begin 2016 was ik in Bohol – Panglao. Ik was hier 2 volle dagen, wat overigens heel goed te doen is. Ik bezocht de highlights en vond het prachtig. Op 1 ding na, en dat was het zogenaamde Alona beach. Ik had hoge verwachtingen omdat er online en in de boekjes veel goede hierover werden verteld. Maar voor mij was het best teleurstellend. Ik was op zoek naar paradijsjes want daar staan de Filipijnen bekend om en zo wordt Alona Beach ook omschreven. Maar dat was het (voor mij) zeker niet.
Sommigen zullen dit strand ongetwijfeld wel leuk vinden, als je van veel mensen, uitgaan en barretjes houdt.
Ik kreeg toen al de tip van locals dat ik naar Anda moest gaan. 120 km ten oosten van Panglao. Helaas had ik daar toen geen tijd voor. Nu had ik dat wel, en aangezien Bohol op mijn route lag besloot ik dit keer naar Anda te gaan. En ik ben super blij dat ik dat gedaan heb!

Wat te doen in Anda en omgeving?

Stranden

 

Ik houd van zon, zee en strand (wie niet), het liefst met veel palmbomen, wit zand en helder blauw water. Zonnetje erbij en ik ben helemaal blij. De stranden in Anda maakten mij super blij! Met een kustlijn/strand van circa 4 km lang en amper bewoning (op een enkele resort na) kan je hier echt ultiem genieten van prachtige unspoiled bounty stranden. Tijdens eb kan je dit hele stuk langs het strand lopen. Afgewisseld met rotsen, witte zandbanken en plenty of palmbomen is het ene uitzicht is weer mooier als de andere.

 

Hidden Beach

Hidden Beach was voor mij echt een hele grote verassing. Ik reed rond met de scooter om de omgeving te verkennen en zag ineens een bordje met de tekst: Go down here to see a beautiful Hidden Beach. Uiteraard was mijn interesse gewekt en parkeerde ik mijn scooter. Via het te volgen pad liep ik zo de jungle in tussen een paar grote rotsen door. Alleen dit pad was al geweldig om te lopen. Ik merkte dat hier nog niet zoveel gelopen was en dat beviel me wel. Na een kwartier lopen kwam ik een paar locals tegen en vroeg hoe ver het nog was? “Only 2 minutes and you have to go to the right”. Oke, thanks! en ik liep weer verder. Toen ik bij de “kruising” kwam moest ik echt lachen. Het was een kruising van 2 zandpaden tussen een oerwoud van bananenbomen door. Zo grappig!

Vlak daarna arriveerde ik bij een dorpje van amper 20 families. Te midden van honderden palmbomen. Ik voelde mij een soort van indringer want dit was echt in de middle of nowhere. Maar al gauw werd ik opgemerkt en werd ik heel vriendelijk ontvangen. Ik vroeg of dit Hidden Beach was en daar was ik dan. Een aardige jongeman liep met me mee door zijn dorpje en ik keek alweer mijn ogen uit. Hidden Beach kon me eigenlijk gestolen worden want dit vond ik zo tof! Hier was alles echt back to basic. En eerlijk gezegd stelde Hidden Beach ook niet veel voor. Maar dat maakte helemaal niks uit! Ik werd meegenomen naar oma’s huis voor een bakje koffie en praatte met haar kleinzoon over het leven wat ze leiden. Ze leefden van de visvangst en hadden zich nog maar 2 jaar geleden bij dit strandje gevestigd.

 

Rechts af slaan 🙂

Aankomen bij het dorpje

Op de koffie

Nipa huis bouwen

Het mysterieuze eiland Lamanoc

Lamanoc Island is omringt met kalkstenen rotsen, grotten, afgelegen witte stranden en een groot mangrovebos. Lamanoc is mooie dagtrip met een wel heel apart verhaal. Het verhaal zal ik niet verklappen maar is echt de moeite waard om aan te horen. Als je in ieder geval van mysterieuze dingen houdt 😉 Het eiland zelf is ook zeker de moeite waard. Je kunt hier zwemmen, snorkelen, kayakken en een rondje om het eiland wandelen. De gids zal je dan het verhaal vertellen wat zich hier vroeger heeft afgespeeld. Aan het einde van de dag krijg je hier als bonus nog een geweldige zonsondergang te zien.

 

Cabagnow cave pool

Een verfrissende duik in een grot met helder zoet/zout water. Vanaf de Anda Provencial Road zie je de afslag naar deze grot. Het is ongeveer 2 km vanaf Anda centrum. De grot ligt ongeveer 300 meter van de zee af maar deze staat wel met elkaar in verbinding. Een local vertelde mij dat er vorig jaar nog geen trap was in de grot en dat je alleen tijdens eb door de grot kon lopen om eruit te komen. De uitgang was dan het strand! Ik heb het niet kunnen vinden maar gelukkig was er nu een trap. Vanuit hier kan je ook gewoon over het land doorlopen naar een super mooi strand.

Cabagnow cave pool

Cabagnow cave pool

 

De country side of Anda en Chocolate Hills

Vanuit Anda kan je prima zelf naar de Chocolate Hills rijden. De wegen zijn heel goed en het is gemakkelijk te vinden. Vanuit Anda rijd je via Guindulman, Alicia, Pilar en dan naar Carmen. In Carmen vind je het viewpoint van de Chocolate Hills. Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, de locals wijzen je met alle plezier de weg. Ondertussen geniet je van ongekend mooie uitzichten. Zoveel mooie plaatjes zijn hier te schieten. Ik was echt verbaasd over de schoonheid van dit gedeelte van Bohol.

Op de route zie je vele rijstvelden en boeren druk met hun buffels om het land te ploegen. Met op de achtergrond groene heuvels waar weer flinke palmbomen tussen uit piepen. Echt prachtig.

country side Bohol

Man druk aan het werk met zijn buffel

 

country side Bohol

lake bohol

Meer tussen Pilar en Carmen

Wat ik vooral erg leuk vind om te doen, is zijweggetjes inslaan! Tussen Alicia en Pilar nam ik een zij weggetje (ter hoogte van La Haciënda) en kwam ik in een groen paradijsje terecht. Wederom keek ik mijn ogen uit. De locals ook naar mij trouwens 🙂 Maar super vriendelijk als gewoonlijk, maakten we een praatje en vertelden ze mij dat er boven aan de berg een “naturel pool” zou zijn. Dat wilde ik wel zien, dus ik verder naar boven door dit prachtige en oh zo stille landschap!

 

Anda bohol

Anda hills

country side Bohol

Prachtig mooi afgelegen huisje – Nipa huis

 

De naturel pool heb ik uiteindelijk niet gehaald omdat de weg er naar toe helaas niet te doen was. De avond ervoor had het geregend en het was een en al blubber op een gegeven moment. Maar de omgeving was super. Stiekem had ik hier wel een nachtje (of meer) willen blijven 🙂

 

Modder weg bohol

Modderweg naar boven

Chocolate Hills

Vorig jaar was ik hier ook al geweest en toen had ik de heuvels alleen gezien vanaf het viewpoint maar nu had ik de tijd genomen om midden door het gebied te rijden. Super!! Weer een heel andere kijk op de Chocolate Hills en wederom een aanrader. Pak de eerste afslag na de weg van het viewpoint en rijd zo langs alle heuvels heen. Je kunt hier ook quads huren maar vond mijn eigen scooter wel net zo fijn 🙂

 

scooter chocolate hills

chocolate hills

Waar verblijf je in Anda?

Aangezien Anda een behoorlijk lang strand heeft en maar een klein dorpje is, is het goed om te weten dat je het beste in de buurt van Anda White Long Beach kunt. Vooral als je niet in een resort wilt zitten. De resorts liggen verspreid over het 4 km lange strand. Anda White Long Beach is ook een publiekelijk strand en hier vlakbij vind je wat winkeltjes, barretjes, restaurantjes en een marktje. Anda the Boracay the white sand resort is een kleinschalig huiselijk resort met zwembad! Ik zelf sliep in Little Miami. Hier hebben ze een dormroom en kleine prive hutjes vlak aan het strand.

Wil je echt heel luxe vertoeven dan raad ik je J&R Residence aan of ook luxe maar met duikmogelijkheden Magic Oceans Dive resort .


Booking.com

Hoe kom je in Bohol – Anda?

Bohol is vanaf 2 havens te bereiken. De meest bekende Tagbilaran. Vanaf Cebu varen hier dagelijks en haast ieder uur ferry’s van onder andere Ocean jet naar toe. Je kunt ook vanaf Cebu naar Tubigon reizen. Alleen als je een tussenstop in Carmen wilt maken zou ik deze vaarroute aanraden. Wil je gelijk door naar Anda dan staan er minivans in Tagbaliran voor je klaar. Ongeveer in 2 uur ben je dan in Anda.

Je kunt ook per vliegtuig naar Bohol. Het vliegveld heet ook Tagbilaran.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *